Slumdog Millionaire (2008)

Bollyver Twist enligt Boyle

4 russin

- Nu får du verkligen klara dig själv...
Som om grabben inte gjort det förr. Men programvärden för den indiska upplagan av ”Who Wants to be a Millionaire” vet hur man sätter press på kandidaterna i heta stolen. Särskilt dem som inte borde höra hemma där, men kommit oväntat långt.

”Monsunbröllop” möter ”Guds stad” i en fragmenterad men likafullt dynamisk och uppskruvad saga om en akut osannolik TV-stjärna. Jamal är på väg att vinna mer miljoner rupier än någon annan i den indiska varianten av ”Who Wants to be a Millionaire?”, men inte kan en springschas på ett callcenter vara så belevad? Säkrast att förhöra grabben och ta reda på hur han fuskat sig fram. Utsatt för en del obehagliga metoder börjar han spinna sin egen version av Tusen och en natt för förhörsledaren, som...vänta nu, var det inte samma kille som skötte det mesta förhörandet åt Angelina Jolie i ”A Mighty Heart”?

Tragiskt och tokroligt, brutalt och bitterljuvt fortsätter filmen att rulla upp en resumé där bland annat den mycket unge Jamal tar ett dopp i brun sörja (fråga inte vilken sort) för att få en autograf, hur hans mor dödas under ett upplopp och hur han och brorsan ingår ett förbund med flickan Latika. De hamnar i farliga förförares våld (sådana som enligt Bibeln ska sänkas i djupet med en kvarnsten om halsen) och hotas av bokstavlig bländning, de ger sig på fri företagsamhet vid Taj Mahal, de förändras och förhärdas i olika grad längs den långa vägen.

Men hur hamnade Jamal i programmet? Mycket att besvara i god ordning, och det gör Danny Boyle i en rivig, aldrig stillastående skröna med uppenbar global gångbarhet och som nyligen överösts med Oscar-nomineringar. I samband med det har det uttryckts krav på att Boyles medregissörska Loveleen Tandan borde få mer credit, medan hon själv verkar tona ner sin roll en aning.

Bra är det i alla fall, men jag misstänker att jag borde bli ännu mer berörd av den här Bollywood-influerade bombmattan mot sinnena, säkerligen tillkommen med både Oliver Twist och Romeo & Julia i åtanke. Det är för realistiskt för att avfärda som bara ögonsnask, men också mytiskt och målande så att ingen ska bli alltför betryckt i mer än någon minut här och var. Boyle kan sällan hålla sig i en genre särskilt länge. Sist var det science fiction som gällde i ”Sunshine”. Nu är han mer lekfull och samtidigt villig att visa mörka sidor av ett land i stark utveckling och stora kontraster.

Är det ödet? Orsaken till Jamals chocksuccé i TV. Det är ett av de fyra alternativen som anges i början... Spänning finns, såväl i handlingen - även om vissa grundpelare är givna, som att Jamal överlevt barndomens bravader - men även i hur hög grad filmen väljer det mest publifriande eller det trovärdiga. Att offer krävs är dock självskrivet. Och att Jamal inte är en Forrest Gump-figur som till synes ovetande om alltings innebörd bara flyter fram ovanpå; utan att han fått kämpa och inse vad världen har att erbjuda i form av blod, svett och tårar. Exakt vilken sorts person det gjort honom till har vi dock friheten att bilda en egen uppfattning om. Till stor del är han ett pussel, ett enigmatiskt enmansband som kanske skapat sin egen sin biografi utifrån vad den aktuella publiken vill höra. Att filmen oavsett svaret ändå har mycket säga som är sant, det tvivlar jag däremot inte på.

Återstår en fråga: hur ställer sig folket bakom ”Millionaire”-formatet till det här? Rimligen måste de väl ha godkänt användningen av deras logo, tematiska musikslingor och programledarmetodik - eller hur ser copyright-lagarna ut egentligen? Och i så fall; ser de det här som ett hot eller en möjlighet? Det är väl inte historiens hittills klipskast konstruerade reklamfilm jag just sett? Näe... så kan det ju bara inte vara.

© Johan Lindahl
2009-01-25

Källa: Göteborg International Film Festival
Remember, we'll always have Uttar Pradesh...

Originaltitel: Slumdog Millionaire
Storbritannien/USA, 2008
Regi: Danny Boyle
Med: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto, Irrfan Khan, Saurabh Shukla, Mahesh Manjrekar, Madhur Mittal m fl

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2009-03-06
Hemmabio: 2009-08-19
Teman: GIFF2009 Oscar för bästa film Tjugohundratalets bästa filmer

Relaterat ur russinbloggen
2009-02-09: Slummen slår i Storbritannien
2009-02-23: Slumhunden slog alla


Ingår i följande teman


GIFF2009

Oscar för bästa film

Tjugohundratalets bästa filmer

     

Dela |