Hollow man (2000)

Jag syns, därför finns jag

3 russin

Stackars herr Verhoeven... Vad han än hittar på är det alltid nån som har något elakt att säga. Förvisso förtjänade "Showgirls" till och med Djävulens fördömande, men förutom det snedsteget är han faktiskt förtjänt av bättre omdömen. "Basic Instinct" är väl den enda av hans filmer som hyllats av en mer eller mindre enad press. "Robocop" var för våldsam, "Total Recall" hade Schwarzenegger i huvudrollen, "Starship Troopers" var för våldsam, och "Hollow man" totalsågades av aktiva motorsågsmassakrerare. Och ibland, under mina svagare stunder, funderar jag på om inte "Showgirls" är så djävulskt dålig att den faktiskt ärbra...

"Hollow man" är inget mästerverk, men för en film i den här genren är den faktiskt riktigt trevlig. En överhybrisisk forskare, spelad av Kevin Bacon, har tillsammans med sitt forskarteam funnit ett sätt att kvantförskjuta kroppen ett antal timmar, vilket i praktiken innebär, som ni säkert förstår, att man blir osynlig. Det visar sig dock att det luriga ligger i att bli synlig igen, vilket Bacons medspelare bittert får erfara.

Som vanligt kryddar Verhoeven det hela med det han är bäst på: flera decilitermått våldsamma scener, samt halvporriga skinnfluktar. Det funkar alldeles utmärkt, men känns lite tråkigt att det är samma gamla Verhoeven-recept som gäller. Specialeffekterna är dock otroliga, man har faktiskt aldrig sett något liknande (fast den tanken slår en tämligen ofta när man ser nya rullar nu för tiden).

Tyvärr försvinner det som hade kunnat vara filmens riktiga poäng, en lite mer ingående inblick i hur det är att vara osynlig hade inte varit fel. De flesta har någon gång fantiserat, i varje fall alla som varit femtonåriga finnbärande hormon-monster, om hur det skulle vara att inte synas för omvärlden. En kraftigare dos vouyer-feeling hade höjt filmen rejält. Dessutom saknar man lite av Verhoeven ironiska sarkasmer som brukar hagla i de flesta av hans filmer.

För dem som vill veta om undersköna Rhona Mitra är med i den här filmen, så är svaret ja. (Om du känner igen Mitra på namnet har du spelat för mycket dataspel, alternativt hyrt skräpfilmer med Christopher Lambert i huvudrollen.)

Tre högst synliga russin blir det för Hollow man.

© Christer Johansson
2001-03-25


DVD / Blu-ray

DVD:n är för övrigt fetpackad med fina dokumentärer, så vill du köpa in en koncentrerad specialeffektsfilm till DVD-samlingen, kan "Hollow man" sannerligen rekommenderas.

Vart tog han vägen nu då? Kevin Bacon upptäcker fördelarna med att vara osynlig i "Hollow Man".

Originaltitel: Hollow man
USA, 2000
Regi: Paul Verhoeven
Med: Elisabeth Shue, Kevin Bacon, Josh Brolin, Kim Dickens, Rhona Mitra

Genre: Skräck, Sci-fi, Action     

Dela |