Burn After Reading (2008)

Syskonens semestersyssla missar möjligheterna

2 russin

Bröderna Ethan och Joel Coen har genom åren visat upp ett unikt, intressant och genomgående sevärt filmskapande. De har blandat högklassig komedi med dito dramatik och i vissa fall lyckats kombinera de två i samma film utan alltför stora kompromisser.

Deras näst senaste film, "No Country for Old Men" (2007), har jag pinsamt nog inte sett ännu, trots att den legat på min titt-lista i mindre evigheter, men jag har inte undgått de lovord den filmen fått, bland annat här på russin. Med ett flertal nya Oscarsstatyetter på spiselkransen kan jag visst förstå att bröderna Coen vill koppla av med lite lättare sysselsättning ett slag, men det måste ju ändå finnas några gränser...

John Malkovich spelar en CIA-agent som får sparken. Han börjar skriva sina memoarer och genom en serie händelser hamnar en CD-skiva med desamma i händerna på de gymanställda Brad Pitt och Frances McDormand. Dessa tror att det rör sig om statshemligheter och tar sig vatten över huvudet genom att försöka sig på såväl utpressning som eventuellt spioneri. Samtidigt har Malkovichs fru, spelad av Tilda Swinton, en affär med George Clooney, som också försöker ragga upp McDormand. Det är en snurrig karusell och som ni ser finns det en del farsartade element med i leken. Men framför allt ser ni nog en rad namnkunniga personer, och det är nog det som är mitt största problem med "Burn After Reading".

Skådespelare som Malkovich, McDormand, Pitt, Clooney och Swinton i en film skriven och regisserad av Joel och Ethan Coen borde inte kunna åstadkomma något värt mindre än en trea i betyg. Det är inte så att "Burn After Reading" är helt förkastlig. Det finns en del roligheter, ett fåtal överraskningar och några tillfällen till mindre skratt under filmens blygsamma 96 minuter. Men förutsättningarna i form av kreativitet och duktiga personer inblandade i projektet gör det svårt att se filmen som annat än ett misslyckande.

Eller snarare, som en lekfull semestersyssla för bröderna Coen och deras vänner. Och det är gott och väl, det är inget fel på hemmavideor gjorda i goda vänners lag. Men det är knappast något jag, du eller våra vänner borde lägga våra biopengar på. Så hoppa med fördel över denna bagatell och vänta in nästa "riktiga" Coen-film istället.

© Andreas Hallgren
2008-11-16

Stillbildsfoto: Macall Poley  ©2007 Focus Features LLC. All rights reserved.
Inte riktigt så kul att titta på som Coen & co. trodde. (Här skrattar i alla fall George Clooney och Frances McDormand i "Burn after reading"

Stillbildsfoto: Macall Poley  ©2007 Focus Features LLC. All rights reserved.
"Ca-ching! Cash in on this tragedy!" Brad Pitt i "Burn after reading".

Originaltitel: Burn After Reading
USA / Storbritannien / Frankrike, 2008
Regi: Ethan Coen Joel Coen
Med: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt

Genre: Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2008-11-05
Hemmabio: 2009-04-01

Relaterat ur russinbloggen
2009-03-30: Burn After Reading tyvärr inte underskattad     

Dela |