All the Boys Love Mandy Lane (2006)

Traditionell slasher med modernt slut

2 russin

Mandy Lane (Amber Heard) är snyggast och onåbarast i skolan, så när hon tackar ja till att hänga med knarkiga riking-Red och hans bortskämda polare till ranchen över helgen så blir de förstås väldigt glada. Tills alla börjar dö, åtminstone...

Innan dess har vi dock fått en liten prolog som är nästan outhärdlig att se, trots att vi egentligen inte får se så mycket. Kanske är det minnena av Greg Luganis misslyckade trampolinhopp som gör att det knyter sig i magen redan innan det smäller - hur det än är med den saken så är Mandys bästa vän Emmet, som på sätt och vis är skyldig till tragedin, en ännu mer avskydd och ensam kille än förut när filmen drar igång på riktigt.

Vet vi därmed vem som är den hemlige mördaren som hemsöker knark-, sex- och struntpratshelgen? Kanske, kanske inte. På vissa vis överraskar filmen genom att inte överraska, på andra sätt överraskar den genom något oväntat. Och på de flesta sätt är den rättså traditionell. Mesta delen av resan går genom marker som besökts av Jason och hans gelikar. Ungdomar super och sexar, några grälar, någon lämnas ensam, någon dör. Sedan händer ungefär samma sak igen.

"Mandy Lane" har ett ibland intressant foto och lite mer klass än en del annat i genren. Den förlitar sig inte bara på grafiska makeup-effekter - man vinklar rentav bort från våldet ibland - men har inte så mycket nytt att erbjuda - utom möjligen en kvardröjande önskan hos tittaren att efter filmen vilja veta något så genre-ovanligt som "...varför?" Och kanske Anson Mounts ranchskötare, en ovanligt sansad närvaro i slashersammanhang.

Slutet är slutligen lite modernare än vanligt. Vi snackar inte briljant twist, bara något som känns "lite fånigt men ändå rätt typiskt för just vår tid", som Mikael Wiehe skaldade.

Är det sevärt? Nej, men det är förstås inte meningen. Är det en effektiv mördarrysare? Någorlunda.

© Anders Lindahl
2008-11-02


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Källa: Noble Entertainment
Mandy Lane (Amber Heard) - alla pojkarna vill ha henne.

Originaltitel: All the Boys Love Mandy Lane
USA, 2006
Regi: Jonathan Levine
Med: Amber Heard, Anson Mount, Whitney Able, Michael Welch, Edwin Hodge, Aaron Himelstein, Luke Grimes, Melissa Price, Adam Powell

Genre: Sex, Skräck, Thriller
Hemmabio: 2008-10-29     

Dela |