Max Payne (2008)

Max Payne, little gain

2 russin

Max Payne, en karaktär i en film baserad på ett datorspel, är en rätt hårdkokt och korthuggen person. Därför är det väl logiskt att denna recension också den är rätt korthuggen. Vi kan i alla fall låtsas, du och jag, att det beror på det och inte på att jag har lite att säga om filmen.

Hursomhelst, det hela är rätt likt spelet. Jag har för mig att det var en pusseldeckare som var stämningsfull, grafiskt intressant och rätt spännande. En kort stund. Därefter mer och mer långtråkigt tills det var dags att stänga av det för gott. Rätt likt filmen alltså.

Det snöar mycket. I slow-motion. Det är riktigt snyggt gjort, även om det kanske snöar i lite väl många scener. De hallucinogena effekterna är även de välgjorda, samt vissa tecknade slagsmålseffekter som för tanken till "Sin City".

Det var det positiva. Storyn är knappast särskilt konsekvent eller smart. Maffiabruden (Mila Kunis från "That 70's Show") glömmer bort sin karaktär helt efter den första scenen och försöker istället bli ett välbeväpnat romantiskt intresse. Beau Bridges tappar även han koncepterna. Mark Wahlberg klarar sig ok, genom att inte göra så mycket.

Det finns ingen att bry sig om i filmen. Visst är det synd om Max, men vi får för lite backstory för att bilda oss en uppfattning om hans fall från ljuset in i mörkret. Vad vi ser är en smått galen våldsverkare som under skydd av polisbrickan passar på att "rensa upp" lite på gatorna. Som "Righteous kill" typ, fast utan att problematiseras överhuvudtaget.

"Max Payne" har vissa likheter med, och är bättre än, "Constantine". Men de som sett det åbäket med Keanu vet att det inte betyder någonting alls. "Max Payne" är grafiskt snygg till stora delar, precis som spelet var, men till största delen är den en synnerligen inkonsekvent brygd av övervåld, galenskap, slowmo, taskigt skådespeleri och en hel del långtråkighet.
Två russin blir det, och då får snön åtminstone ett halvt av dessa.

© Andreas Hallgren
2008-11-17

(c) Twentieth Century Fox
Trots alla skräckfilmer han sett, glömde Max alltid bort att titta bakom ryggen. (Mark Wahlberg och ej namngiven demon i "Max Payne")

Originaltitel: Max Payne
USA, 2008
Regi: John Moore
Med: Mark Wahlberg, Beau Bridges, Mila Kunis, Ludacris, Chris O'Donnell, Amaury Nolasco m.fl.

Genre: Action, Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2008-10-17
Teman: Baserad på ett spel


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

     

Dela |