Arkiv X: I want to believe (2008)

Frankly my dear, I don't give a damn what you believe.

2 russin

Det var ett tag sedan Mulder och Scully höll på med sina märkliga undersökningar sist. Chris Carters banbrytande teveserie lades ner 2002, men Fox Mulder (David Duchovny) försvann från serien redan 2000. I september 2001 förändrades verkligheten för en bra tid framöver och förutsättningarna för seriens rätt mysiga konspirationsteorier försvann i det nya världsläget. Men mer om detta senare.

I den nya filmen är Dana Scully läkare på ett katolskt sjukhus. Fox Mulder är skäggig och funderar över sedvanliga mysterier, sittandes i ett litet rum med tidningsurklipp på väggarna, så som rättshaverister plägar göra. När en FBI-agent försvinner och en ex-präst (Billy Connolly) påstår sig veta något om fallet genom sin synska förmåga, blir det åter aktuellt för Mulder och Scully att besöka Langley i Virginia där den federala byrån huserar.

Precis som vanligt är det Mulder som står för teorierna och det öppna sinnet, till Scullys motvillighet och de övriga kollegornas öppna motvilja. När avhuggna kroppsdelar börjar dyka upp och fler personer försvinner blir det allt mer angeläget att lösa mysteriet. Samtidigt påstår fader Joe att den försvunna FBI-agenten fortfarande är i livet, så tiden börjar rinna ut.

Som en sidohistoria kämpar Scully för att rädda sin patient, en dödssjuk pojke vars liv endast kan räddas genom plågsamma och experimentella operationer som har sin grund i kontroversiell stamcellsforskning. Det är nog inte för mycket sagt om jag påstår att just medicinska experiment är kärnan i "Arkiv X", men denna sidohandling, som hade kunnat fördjupas och gjorts till ett intressant dilemma på riktigt, kastas olyckligtvis bort helt genom sin ytliga behandling.

Men det är inte det största problemet med filmen. Snarare är det dess oförmåga att ta ut svängarna. Styrkan i serien var att nästan vad som helst var möjligt och att Fox teorier, hur otroliga de än verkade, oftast hade minst ett korn av sanning i sig, oavsett om det gällde snömonster, mänskliga gummimän eller utomjordingar.

Filmen pratar en hel del om att vilja tro på det omöjliga, men det den egentligen visar upp skulle, med vissa undantag, kunna platsa lika väl i ett avsnitt av vilken deckarserie som helst. Riktiga Arkiv X-fans har goda skäl att bli besvikna över att den rätta stämningen inte infinner sig. Min flickvän är en av dessa, så jag vet. Själv är jag mer fundersam på om Arkiv X överhuvudtaget har en chans att fungera år 2008.

Konspirationer har naturligtvis alltid funnits och de har väl sällan varit särskilt trevliga i verkligheten. Arkiv X-seriens konspirationer var däremot ofta rätt charmiga med sina hemliga möten i parkeringsgarage, kedjerökande mystiska män och övernaturliga fenomen. Lite på samma sätt som Watergate- och Kennedykonspirationer kan vara charmiga idag, genom sitt avstånd i tid och mentalitet från vår vardag.

Realpolitikens konspirationer på 2000-talet ser betydligt mörkare ut, inte minst eftersom konspirationernas företrädare inte längre är ensliga rättshaverister utan världsledare och att teorierna om konspirationer, sanna sådana eller fria fantasier, har möjlighet att starta krig och bomba hela länder tillbaka till medeltiden. I en sådan världssituaton, där vi till exempel vet att väpnade konflikter inleds utifrån en ren lögn om massförstörelsevapen, är jag tveksam till om en serie som Arkiv X, vars premiss är att myndigheterna ljuger för oss, verkligen har en chans att fungera.

De båda manusförfattarna och producenterna Chris Carter och Frank Spotnitz hade, som jag ser saken, två val inför produktionen av "Arkiv X: I want to believe"; antingen att knyta an till en ny och mörkare världsordning och göra detta till en del av handlingen, eller att frångå verkligheten i större utsträckning och låta filmen kretsa kring händelser som man, för att anknyta till filmens titel, kanske fick anstränga sig något för att kunna tro på. Tyvärr gör de varken det ena eller det andra och den nya Arkiv X-filmen blir därför en tämligen ointressant thrillerhistoria som lika gärna kunde gått direkt till teve utan att passera biosalongerna.

© Andreas Hallgren
2008-08-19

Copyright Twentieth Century Fox 2008, All rights reserved
Efter kraftiga nedskärningar blev FBI-körens uppsättning av Showgirls lite mindre bombastisk än planerat.

Copyright Twentieth Century Fox 2008, All rights reserved
Efter att Mulder tillbringat dagar med att kartlägga märkliga videoklipp på YouTube föreslår Scully stillsamt att lite frisk luft kanske inte vore så dumt.

Originaltitel: The X Files: I Want to Believe
USA / Kanada, 2008
Regi: Chris Carter
Med: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly, Xzibit, Mitch Pileggi

Genre: Drama, Mystery, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2008-08-01
Hemmabio: 2008-11-26     

Dela |