Miracles (1989)

Ambitiöst och hjärtevärmande Hongkongspektakel

4 russin

Med Hollywood-mått mätt producerades de flesta filmer i Hongkong under storhetstiden på ett nafs. Jackie Chans filmer, efter genombrottet, hörde dock till undantagen - åtminstone fick fajtscenerna ta sin rundliga tid att koreografera och filma - och "Miracles" är ambitiös även med Jackie-mått mätt. Det är ett påkostat spektakel placerat i 30-talets Shanghai och har ett kameraarbete som kan mäta sig med Scorseses - eller åtminstone försöker - med några riktigt imponerande åkningar. I övrigt är det förstås ganska precis vad man kan vänta sig och önska: ett underhållande fyrverkeri av harmlös (och rätt barnslig) humor kryddat med några superfajter.

Efter att ha blivit blåst på sina pengar av en lurendrejare hamnar Jackie, eller Cheng som han heter här, pank i Hongkong. Turligt nog räddar han under röriga omständigheter livet på en gangsterboss som strax därefter dör och av allt att döma utser ynglingen till sin efterträdare (ett missförstånd av enklaste sort). Jackie har dock inte mycket till brottslighet i sig och är inte sen att styra om verksamheten i mer legal riktning.

Anita Mui, Hongkongsuperstjärna och en av Jackies ex-kärestor IRL, spelar sångerskan som betalar sin skuld till Chengs företrädare med dans och sång på den nystartade nattklubben och bidrar till framgången. Givetvis är det också kärlek å färde, vilket visar sig i den kanske allra fjantigaste scenen där Jackie av misstag river sönder hennes kläder med diskutabel erotisk effekt. Banditbossen Mr. Tiger (Chun Hsiung Ko) skapar problem med sina krav på delägarskap och Inspector Ho (Richard Ng) skapar fånkomik med sina veka ingripanden. Och Jackie skapar fajter tillsammans med sina underbetalda (hur mycket de än tjänade) stuntmän.

Ja, "Miracles" har förstås en hel del action, även om dusterna är lite mer glest utspridda än vanligt. Den första massfajten kommer faktiskt först efter en halvtimme. Men filmen har också en bunt bra idéer. Jackies nära-döden-upplevelse i början är riktigt fiffig, där han räddas undan fara genom det vältajmade beslutet att köpa en ros av en vänlig tant. Temat med gamla Ms Yang blommor som turbringare går igenom hela filmen och mynnar ut i ett ambitiöst bedrägeri av snällaste sort där ett riktigt blivande äktenskap ska räddas med hjälp av ett påhittat äktenskap. Jackie finner snart att han tagit sig vatten över huvudet och pengarna rullar. Tråkigt (eller festligt) nog är en av de personer de värvar till dubbelspelet bedragaren från början av filmen, en herre som inte missar tillfället att tjäna lite extra vid sidan om.

Så kaotiskt och tramsigt roande blir det hela att man knappt saknar de fajter som vanligtvis hade upptagit det mesta av speltiden. Men visst är det kul när teamet får stunta loss på en fabrik mot slutet.

Det är en ganska hjärtevärmande historia det här, med ett riktigt måbra-slut. Som extra bonus används flera gånger det "snöpliga trumpetljudet", känt från tusentals tecknade filmer. Ni vet, det där sordindämpade "wah-wah-waaaah" som är så kul. Dessutom bevisar Jackie flera gånger vem som är kung på att kasta hatt.


FOTNOTER
Filmen är baserad på / inspirerad av Frank Capras "A Pocketful of Miracles".

Anita Mui är bland annat känd för att ha, helt ofrivilligt och oskyldigt, ha startat en triaduppgörelse som resulterade i två mord. För mer info om detta och egentligen allt annat rörandes Hongkongs filmvärld fram till 1997 rekommenderas boken "Hong Kong Babylon" av Fredric Dannen och Barry Long, där just triadernas inblandning i filmindustrin får mer utrymme än brukligt.

© Anders Lindahl
2008-07-18


DVD / Blu-ray

Givetvis har Hong Kong Legends en fin utgåva, där Bey Logan givetvis pratar på kommentarsspåret. Lite senare inspelat intervjumaterial med Jackie erbjuds också plus out-takes och bakom-kameran-material, men inga långdokumentärer (som man till exempel kan hitta på Project A-DVD:n).
Originaltitel: Ji ji
Hongkong, 1989
Regi: Jackie Chan
Med: Jackie Chan, Anita Mui, Ah Lei Gua, Chun Hsiung Ko, Richard Ng, m fl

Genre: Action, Komedi

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |