Jiddra inte med Zohan (2008)

Adam Sandler löser krisen i mellanöstern

0 russin

Viktig innehållsdeklaration innan du läser vidare: Jag som skrivit denna text har en djupt förankrad tro på att allt som Adam Sandler rör vid är, eller förvandlas till, skräp. Denna ståndpunkt kan mycket väl påverka mitt omdöme om denna film.

Å andra sidan tror jag att få kommer att säga emot mig om jag utnämner "Jiddra inte med Zohan" till årets hittills märkligaste och mest o-roande komedi, samt att det är synd och skam att återigen se John Turturro i så dåligt sällskap (jfr Transformers).

Jag ska hålla denna recension kort. Här är premissen: Zohan (spelad av Adam Sandler) är en israelisk kontraterrorist med nästan superhjältelika krafter. Hans huvudmotståndare är palestinern The Phantom (Turturro), som inte heller går av för hackor. Men Zohan har tröttnat på allt krig och våld, fejkar sin död och beger sig till USA för att infria sin dröm; att bli hårfrisör. Men naturligtvis kommer hans förflutna ikapp honom så småningom.

Låter det roligt? Nähä, inte så värst? Men om man skojar om att frisörer är homosexuella, att äldre damer har sex och att både araber och israeler gillar disco? Det verkar väl fräscht? Ok, men rasism, stenkastande palestinska barn och döda terrorister är väl ändå ämnen som är upplagda för ett riktigt gapflabb, inte sant?

Svaren på dessa hypotetiska frågor, samt många fler (som om det var en bra idé att ge Mariah Carey en talroll till exempel) är naturligtvis ett rungande nej. Bara så det inte råder något som helst tvivel om detta.

Och det rungande Nej:et blir mer av ett ångestvrål när det står klart att den ovanstående soppan läggs upp med den nyanserade fingertoppskänslan hos regissören Dennis Dugan, som förra året gav oss den erbarmliga homofob-komedin "Härmed förklarar jag er Chuck and Larry", även den med Adam Sandler i huvudrollen.

"Jiddra inte med Zohan" är skräp av värsta sorten. Om det hade varit värt energin och tankemödan att engagera sig i filmen hade den dessutom varit vedervärdig i sitt ämnesval och hur det framförs, men som tur är kan man göra som manusförfattarna och skippa all tankemöda. Med lite tur har jag snart glömt bort att jag sett eländet över huvud taget. Det bör gå rätt snabbt.

Förresten: en extra eloge till den svenska titelöversättaren. Det var ett tag sedan jag såg eller hörde ordet "jiddra". En trevlig återkomst.

© Andreas Hallgren
2008-06-16

(C) Sony Pictures

(c) Sony Pictures

Originaltitel: You Don't Mess with the Zohan
USA, 2008
Regi: Dennis Dugan
Med: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Nick Swardson, Lainie Kazan, Rob Schneider m.fl.

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2008-06-21     

Dela |