The Happening (2008)

Shyamalan inte med där det händer längre

2 russin

Jag trodde en happening var något roligt. Ni vet, progressiv musik, konstiga teaterframträdanden som ingen förstår, politiska slagord och en och annan blivande högerpolitiker på barrikaderna. Eller kanske bara en flummig love-in á la Lennon/Ono. Men inget av det nämnda är väl teman som ligger M. Night Shyamalan särskilt varmt om hjärtat. Pjäserna må ha varit skumma på 60- och 70-talets politiska teater, men inte direkt flum-mystiska på det sätt som Shyamalan föredrar.

Hursomhelst, konstiga saker händer i nordvästra USA i "The Happening" när människor i mängd går från att vara fullt normala en stunden till att i den nästa ta sitt liv på det ena blodiga sättet efter det andra. Nå, bara en gång per person, men det förstod ni nog ändå.

En terrorattack är väl det mest troliga scenariot i de flestas huvuden och snart är paniken och flykten från de drabbade områdena ett faktum. Mitt i allt detta befinner sig högstadieläraren Elliot (Mark Wahlberg), hans flickvän Alma (Zooey Deschanel) och deras vänners tystlåtna åttaåring (Ashlyn Sanchez) som de av olika orsaker tar hand om. Under de tre huvudpersonernas flykt från den dödliga fara som tycks finnas överallt omkring dem börjar allt fler ledtrådar kring vad som kan vara snett dyka upp. Terroristteorin börjar falla till föga. Det verkar snarare vara något helt annat som också tröttnat på den västerländska livsstilen.

M. Night Shyamalan fick sitt stora genombrott 1999 med den överraskande filmen "Sjätte sinnet" och han har aldrig lyckats komma i närheten av den succén sedan dess, trots flera försök. Inte heller "The Happening" är filmen som ska få Shyamalan på rätt bana igen, eftersom det ärligt talat är en rätt dåligt sammansatt film. Den trendriktigt miljödebattinspirerade premissen känns såväl alltför ytlig som ofullständigt genomförd och manuset har stora problem att göra filmen trovärdig.

Eller förresten, strunta i filmens trovärdighet. Det är värre att mänsklighetens möjliga undergång misslyckas med att engagera i någon högre grad. Den klaustrofobi som hade varit på sin plats, när liken börjar torna upp sig på alla sidor kring våra huvudpersoner, står sig slätt i jämförelse med till exempel Frank Darabonts nästan lika aktuella, och på denna punkt klart överlägsna, "The Mist".

På tal om lik i mängder, så "bjuder" filmen på en hel del mycket blodiga och illamåendeframkallande dödsscener. Inget ont om detta i "rätt" sorts film, men i "The Happening" känns kontrasten mellan dessa blodiga scener och ett ibland väldigt långsamt tempo, som förmodligen ska vara eftertänksamt, väldigt skarp. Shayamalan vill säkerligen skapa ett smart och tänkvärt actiondrama, men visar oftast bara upp filmens brist på substans.

Om man vill se mänskligheten gå under på film finns det många alternativ att välja bland. "The Happening" behöver inte vara ett av dessa.

© Andreas Hallgren
2008-06-11

(c) Twentieth Century Fox
Mark Wahlberg undervisar om blommor och bin i "The Happening". De senare är försvunna och de förra förbannade.

Originaltitel: The Happening
USA / Indien, 2008
Regi: M. Night Shyamalan
Med: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Ashlyn Sanchez m.fl.

Genre: Drama, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2008-06-11
Hemmabio: 2008-10-29     

Dela |