Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008)

Indiana Jones och den fördömda nostalgin

3 russin

Det kan inte ha varit lätt för någon inblandad att bestämma sig för att återbesöka Indiana Jones-världen så här nästan 20 år sedan senaste gången. Förväntningarna hos publiken att åter få slå följe med vår hattbeprydde hjälte är avsevärda och pressen på att leverera måste ha varit skyhöga hos Spielberg/Lucas, men kanske framför allt hos Harrison Ford. Men de levererar faktiskt. Inte i samma kaliber som originalen, och inte något särskilt uppseendeväckande, men efter förutsättningarna hade det kunnat vara så mycket värre.

Filmen börjar svagt men när det klassiska temat spelas för första gången och Indy svingar sig i sin piska på nytt, känns det onekligen rätt hemtrevligt, om än inte överdrivet spännande. Att den första egentliga actionscenen utspelar sig i det stora varulagret från slutet av "Raiders of the Lost Ark" visar också att den lite torra men charmiga humor som präglat franchisen inte gått helt förlorad under uppehållet.

Indiana Jones-serien har aldrig skyggat från det metafysiska och den gode doktorn har ställts inför hjärtknipande ritualer, gral-riddare och, nära nog, även Gud själv. Den fjärde filmens von Däniken-inspirerade handling är därför inget att förvånas över. Förvånad är det nog heller inte någon som kommer bli, eftersom filmen övertydligt talar om vad som händer och vad som komma skall.

Naturligtvis bjuder filmen traditionsenligt på en vild jakt efter skatten, men den åldrade Indys antagonister har bytts från andra världskrigets nazister till femtiotalets stora "badguys": kommunisterna. Det funkar tyvärr mindre bra. Kommunister i ett atombombssprängande USA, präglat av McCarthy-paranoia, skapar gråzoner som berättelsen inte är betjänt av. En riktig matiné har inget utrymme för den typen av "modern" ambivalens.

En annat misstag, enligt mig, är att Spielberg/Lucas skapar öppningar för en ny doktor Jones och därmed också fler inkarnationer av serien i framtiden. Kalla mig gärna konservativ, men i en Indiana Jones-film är det faktiskt bara Harrison Ford som får vara den riktiga actionhjälten. Bifigurer kan gärna få övermanna enstaka skurkar, mest genom tur, och fadersfigurer kan få jaga duvor med paraply med gott resultat, men de får aldrig stjäla hela showen. Tyvärr tillåts Shia LeBeouf göra detta vid ett tillfälle och det känns såväl onödigt som illavarslande för framtiden.

För oss som växt upp med de första tre filmerna i serien är det naturligtvis svårt att koppla bort "Indy 4" från dessa och vår nostalgi kring desamma. Som med de nya Star Wars-filerna är Indiana Jones 4 dömd att misslyckas just på det nostalgiska planet. Vi kan aldrig korsa samma vatten två gånger. men till skillnad från Star Wars har "Indy 4" lyckats ta med sig rätt många av de positiva sakerna från franchisen: den arketypiske hjälten, den lakoniska humorn, det underhållande gnabbandet och så vidare, och tonat ner de mindre positiva delarna, framför allt fåniga sidekicks (jag tänker förstås i första hand den otroligt irriterande lillkillen från "De fördömdas tempel" som gör den filmen nästan omöjlig att se). Man riskerar med andra ord inte att stöta ihop med en Jar Jar Binks om man går och ser "Indy 4".

Sedda genom mindre nostalgirosiga glasögon är inte heller de tre första B-filmerna i serien, om man är helt ärlig, så fantastiska som man minns dem. På många sätt når "Indy 4" upp till samma kvalitetsnivå som "originalen" men problemet för den senaste filmen är att de första filmerna växt i storhet bortom sina egentliga förtjänster (i min mening helt välförtjänt men ändå) samt att ett flertal andra äventyrsmatinéer, med Stephen Sommers "Mumien" i främsta ledet, redan har hunnit leverera Indiana Jones efterföljare på vita duken.

"Indiana Jones och kristalldödskallens rike" är en helt ok avslutning (förhoppningsvis) på Indiana Jones-serien. Men den är alltså varken mer eller mindre än just "helt ok". Just det känns faktiskt lite tråkigt, men det gör i alla fall betygssättningen enkel. Något annat än en trea kan det inte bli tal om.

© Andreas Hallgren
2008-07-13

Foto: David James / (c) Lucasfilm Ltd.
Harrison Ford och Shia LeBeouf jämför vem av dem som har störst ficklampa i "Indiana Jones och kristalldödskallens rike"

Foto: David James / Lucasfilm Ltd.
De grå håren är fler och rynkorna lite djupare, men hatten och piskan gör fortfarande Mannen (Harrison Ford i "Indiana Jones 4")

Originaltitel: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
USA, 2008
Regi: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Shia LaBeouf, Ray Winstone, John Hurt m.fl.

Genre: Action, Romantik, Thriller, Äventyr
Svensk biopremiär: 2008-05-22
Hemmabio: 2008-11-05     

Dela |