A Mighty Heart (2007)

Nervpressande nutidshistoria

4 russin

- Alla andra kan kollapsa, men inte du.

I januari 2002 är journalistparet Pearl, Daniel och den höggravida Mariane, på väg att lämna Pakistan efter bevakning av islamvärlden sedan strax efter 9/11. Men Daniel vill göra En Sista Intervju. Med en schejk i Karachi, en myllrande miljonmetropol full av fallgropar för utlänningar. Daniel är ingen aningslös nybörjare, men här finns många osäkerhetsfaktorer. Hur det slutar är känt för många genom rapporter kring den verkliga händelse som legat till grund för handlingen. Men filmens agenda är vägen dit, ur Marianes perspektiv. Och för dem som inte känner till upplösningen, kommer jag heller inte att avslöja den rakt ut - men det är möjligt att det går att läsa in mellan raderna ändå. Så varen varnade...

Michael Winterbottom är en extremt produktiv regissör, ofta stämplad som egensinnig med sina ständiga genrebyten. Det slår mig nu hur förargelseväckande lite jag faktiskt sett av allt han gjort. Här är hans teknik effektiv i förmågan att registrera och låta dramat rulla på utan att förklara precis vad vi borde känna inför allt som händer. Till slut känner man ändå smällen av allt som då samlats ihop. Mycket i början är metodik; hur bedrivs en polisundersökning i Pakistan, med flera myndigheter inblandade? Nationella säkerhetstjänster, amerikanska ambassaden, FBI och en tidningsredaktion som fått en reporter bortrövad är alla inblandade.

En del pakistanier vill gärna skylla på Indien och Marianes indiska väninna har en utsatt position även hon. Samtidigt vill en del intressen utmåla Daniel som spion för både Mossad (han är jude av börd) och CIA. Här ventileras även konspirationsteorier kring attentaten 11 september 2001. All information är infekterad och kan ifrågasättas. Berättandet är lite kollage-artat, men pådrivande och skapar en förtätad stämning.

I en sådan här dramadokumentär finns givetvis många scener vars autenticitet vi inte kan garantera. Vad är dokumenterat och vad är dramatiska konstruktioner? Men det känns mycket oftare fullt sannolikt än spekulativt. Är Mariane en osannolik person? Hon är så samlad utåt efter omständigheterna, men definitivt mänsklig. När allt ställs på sin spets är urladdningen hjärtskärande. Och det är då man på allvar påminns om att Angelina Jolie verkligen är skådespelerska och inte bara tabloidrubrikleverantör, med en del mäktiga inre resurser att ösa ur.

Dan Futterman har jag inte sett så mycket av på film sedan komedin ”Shooting Fish”, men han har gett sig på att skriva en del manus och möjligen rumsterat om i teatervärlden sedan dess. Här har han egentligen en liten roll, men betydelsefull. Främst i flashbacks till ett lyckligt liv där Daniel och Mariane fann varann över gemensamma ideal och livsaptit. Han, den judisk-amerikanske journalisten och hon, den kubansk-franska kollegan; båda nyfikna, djärva, kulturkorsare och globetrotters.

Vi följer inte Daniel i fångenskapen. Det är bortvalt ur materialet och Winterbottom spekulerar inte mycket i vad som kan ha hänt där. Filmtiteln och Jolie på omslaget kan ge intrycket att filmen bara handlar om henne, men i långa sjok är det här ett slags detektivdrama. Vem eller vilka kidnappade Daniel? Hur och varför? Hur hittar man dem och med vilka metoder? Filmen får med flera aspekter utan att ge solklara svar, döma eller predika. En pakistansk polischef (Irfan Khan) är drivande. Hans metoder kan ibland verka diskutabla ur vår synvinkel, men han opererar i en annan värld och gör vad som krävs. Rätt eller fel? Döm själv. Khan framställer honom i alla fall som en sympatisk man med rättvisan för ögonen. Will Patton å sin sida har spelat många myndighetsrepresentanter genom åren och gör en till med bravur - tvetydig, härdad, erfaren och slug men inte samvetslös.

Typiskt för berättartekniken: en scen där en grupp människor ser ett videoband. Vi ser inte vad de ser, men väl deras reaktioner. Kort, men uttrycksfullt. ”A Mighty Heart” uttrycker också mycket - utan overkill.

© Johan Lindahl
2008-06-21


DVD / Blu-ray

Journalisten Christiane Amanpour levererar ett budskap från Daniel Pearl-stiftelsen om farorna som reportrar utsätts för av regeringar, terrorister med flera i olika hörn av världen. Information om CPJ - en kommitté för att skydda yrkesgruppen bättre. En del intressanta uppgifter, som att förstahandsuppgifter i dagens Irak nästan alltid kommer från irakiska reportrar som för dem vidare till de utländska murvlarna.
I en halvtimmes making-of kompletteras bilden av personerna i handlingen. Vilka är de och deras reaktioner under press - vad kommer de av? Rätt mycket om själva inspelningen och om vilka budskap filmen egentligen vill skicka med.
Originaltitel: A Mighty Heart
USA/Storbritannien, 2007
Regi: Michael Winterbottom
Med: Angelina Jolie, Dan Futterman, Archie Panjabi, Will Patton, Denis O'Hare, Irrfan Khan, Aly Khan m fl

Genre: Drama, Historia
Teman: Journalister


Ingår i följande teman


Journalister

     

Dela |