SPL Hong kong force (2005)

Kantonesisk actiontragedi

3 russin

Lika flashig som dyster är denna blandning av stenhård action och gråskalesnutdrama. Kamperna har det extravagant imponerande hos klassisk Hongkong-film kombinerat med en råhet som ger dem en smått unik touch. Donnie Yen, som spelar polisen Ma Kwan, är lika skicklig stridskonstnär som skådis och har koreograferat slagsmålen på en nivå som väl går utanpå filmens relativt realistiska ton, men utan att lämna marken helt. För vän av virvlande våld - i rätt forum, det vill säga overkligheten - finns det gott om godis här.

Simon Yam spelar också snut - som i början av filmen blir vårdnadshavare för sin guddotter när hennes päron mördas för att inte kunna vittna mot brottsbossen Wong Po. Samtidigt får han veta att han har en hjärntumör. Konstant coolt klädde Kwan (Yen, alltså) ska ta över hans lilla specialstyrka av sammansvetsade poliser, är det tänkt, men innan det hinner ske leder en händelsekedja fram till en lite annorlunda vinkling på den klassiska Kung Fu-filmens standardmall: kombatantpresentation, konflikt och kraftmätning.

Wong Po hör väl till (vid releasen 53-årige) Sammo Hungs tyngre roller, no pun intended. Han kan fortfarande slåss, vilket ska bevisas, men är här också grånad, allvarsam och rätt obehaglig - även om han också är öm far åt litet barn och öm make åt ung snygg fru. Han sköter faktiskt utmaningen fint, vilket inte är otroligt överraskande men säkert en liten aha-upplevelse om man bara träffat på denne legend i slapstickaction med Jackie Chan.

Specialstyrkan vet sedan länge precis vad Po går för, men det är ju det där med bevisbördan. Med egentligen goda avsikter bringar de skam över kåren på olika vis och ådrar sig också Pos vrede så till den milda grad att han skickar ut sin bäste knivmördare på mördarstråt - en föga snacksalig men imponerande otäck, effektiv och rörlig Wu Jing (för mig en ny bekantskap, men han har tydligen har gått i skola hos Yuen Woo-Ping). Kwan tvingas välja sida, men hur han än gör blir det inte riktigt bra. Till slut är situationen gången bortom möjligheten till ett lyckligt slut och allt man kan hoppas på är att brutal rättvisa skipas - helst på ett underhållande vis.

Korruptionsdrama och lojalitetsångest möter alltså hyperkinetisk kampkonst, allt fotat i det där snygga, avskalade och distingerade stuket som är något av sentida Hongkongfilms signum. Någon soppa rör det sig inte om, soppriskerna till trots, och det är en känsla av grekisk tragedi snarare än belåtenhet man tar med sig till eftertexterna - men riktigt solitt känns det inte. Det blir lite för överdrivet för att vara trovärdigt och lite för allvarsamt för att vara spektakulärt kul. Det är förstås inte någon slump, Wilson Yip (aka Yip Wai Shun) vill förstås ha med båda dessa tonfall i sin film, men resultatet är en ganska melodramatisk historia man inte riktigt kan ta på allvar.

Tre russin ska det ändå bli, för det är välgjort ut i minsta detalj och på sitt kluvna vis rätt uppslukande.

© Anders Lindahl
2008-02-17

Originaltitel: S.P.L.: Sha po lang
Hongkong, 2005
Regi: Wilson Yip
Med: Donnie Yen, Sammo Hung, Wu Jing, mfl

Genre: Action

Relaterade artiklar
Hongkong!     

Dela |