Battle for Haditha (2007)

Angeläget actiondrama

4 russin

Broomfield, Nick. Brittisk dokumentärfilmare. Mycket mer vet jag inte, men har fått uppfattningen att han har lite av samma arbetsmetoder som Michael Moore. Inledningen här kunde vara hämtad ur ”Fahrenheit 9/11” med kommentarer in i kameran av amerikanska marinkårssoldater. Men det här är är ingen dokumentär, utan ett slags naturalistisk actionfilm som anstränger sig att följa ett tragiskt förlopp från flera vinklar och se det mänskliga även hos dem som begår brutala handlingar.

Vi kastas rakt in i ett skeende på ett extremt närgånget och levande sätt, med ett tilltal som både ser ovanligt odramatiserat ut och skälver av verklig dramatik. Bakgrunden är just verkliga händelser i Irak, november 2005. Hur stora friheter Broomfield & co tagit sig med fakta är jag inte man att svara på, men intrycket är att just så här kan det ha gått till. Vad var det som gick till då? En hemmagjord bomb exploderade vid vägen i staden Haditha, med följden att en amerikansk soldat dödades. Och betydligt fler civila irakier i husen omkring, när ”the marines” gjorde raider in i grannskapet och till synes tappade kontrollen över alla behärskande impulser.

Här återges händelserna som ledde fram till katastrofen genom ögonen på dels de amerikanska soldaterna, de två irakier som genomförde attentatet, samt familjer som bara råkade vara på fel plats när bomben brann av och fick betala för det. Vad var det som gjorde att våldet eskalerade och urartade så totalt, och vad är det som skapat dagens situation i Irak? Filmen försöker ge ansatser till svar på flera frågor, men inte göra anspråk på att komma med odiskutabla slutgiltiga sanningar. Många människor har dödats sedan invasionen för snart fem år sedan, men Haditha har ett särskilt symbolvärde för att markera USA:s misslyckande. Winning hearts and minds... det är så här man inte gör i så fall.

Och "Battle for Haditha” gör det här påträngande utan att predika alltför mycket. Den siktar på maggropen, utan att vara oanständigt manipulativ. Man kan se vart många trådar ska ta vägen, när man har ett ungefärligt facit framför sig redan från början, men det förtar inte mycket av effekten. Det är skickligt iscensatt, intensivt och tuff att ta till sig. Motivationen till dådet som provocerade fram unga amerikaners vrede, sägs här vara det missnöje som växte fram när den irakiska armén upplöstes av ockupationsmakten och flera militärer i ett slag blev arbetslösa och utan inkomst. Då om inte förr vände sig många av dem mot USA.

De som är direkt inblandade framställs därför inte som fanatiska Al Qaeda-terrorister, utan motvilliga rebeller under visst inflytande av militanta islamister. De ser sig som kämpar för sitt land, men konsekvenserna blir kanske inte vad de räknat med. Vi möter också ett ungt par, där kvinnan är gravid. Borde hon flytta hem till släktingar ett tag av säkerhetsskäl? De iakttar hur något misstänkt pågår utanför, samtidigt som en stor fest planeras. Och så "the marines”, unga hetsporrar som lärt sig överleva tack vare disciplin och ständigt beredskap, men det utsatta livet i Irak börjar tära på en del av dem.

Vad är sant och vilken sanning är sannast? Det är sådana frågor som Broomfield och manusmedarbetaren Marc Hoeferlin ställer. Ett tidsdokument, akut angeläget men kanske också värdefullt för folk som i framtiden undrar hur världen såg ut i början av 2000-talet och hur samtiden själv försökte dechiffrera den.

© Johan Lindahl
2008-01-28

Källa: Göteborg Film Festival

Originaltitel: Battle for Haditha
Storbritannien, 2007
Regi: Nick Broomfield
Med: Elliot Ruiz, Yasmine Hanani, Andrew McLaren, Oliver Bytrus, Duraid A. Ghaieb m fl

Genre: Drama, Krig
Hemmabio: 2008-04-23
Teman: 11:e september och därefter GFF2008


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

GFF2008

     

Dela |