Donkey in Lahore (2007)

Lång kärleks färd mot bröllop

4 russin

Uttrycket "omaka par" känns lite som en underdrift när det gäller Brian och Amber, den ene australiensisk gothare med vissa psykologiska issues och en förkärlek för dockteater, den andra en ung, pakistansk flicka. De träffas i Lahore i Pakistan, kärlek med förhinder uppstår och en flerårig kamp för giftermål tar sin början. En kamp som regissör K-Rahber på vinst och förlust har följt nästan sedan starten.

Brians konvertering till islam och till namnet Aamir breddar vägen en smula men löser inte alla problem. Det är inte heller så enkelt som att fundamentalistiska föräldrar ställer sig i vägen. Alla verkar faktiskt intresserade av att ro det här bröllopsprojektet i hamn, kanske med undantag för en lite avig bror. Det är snarare missförstånd, pappersexercis och avstånd som bygger murar och hinder. Och så undrar man förstås hur väl de känner varandra, särskilt som de sällan ens får vara i samma rum. Brian menar att de bara genom ögonkontakt förmedlar mycket, men är han överdrivet romantisk? Är de båda hopplöst naiva? Är det ens självklart att man ska hoppas på deras framtida gemenskap? Ibland finns det plats för tvivel, men hela tiden önskar man dem väl.

Respektfullt men med öga för det komiska skildrar K-Rahber den här osannolika kärlekshistorien och lyckas, genom att inte vika för personernas egna tvivel och ibland mindre smickrande stunder, fånga en romans där de älskande lika mycket som omständigheterna sätter käppar i hjulen. Kameran lyckas komma nära utan att kännas påträngande och är nog för de båda en välkommen ventil för tvivel och frustration - plus, förstås, indirekta kärleksförklaringar. Släktingar och föräldrar skildras med samma vakna men respektfulla blick, och de är färgstarka personer rakt ur den verkligaste verklighet.

Att "Donkey in Lahore" är en närmare två timmar lång dokumentär utan uppenbara, segdragna raksträckor vittnar om att filmteamet under de här fyra åren hunnit samla ihop väldigt mycket bra material - ibland subtilt bra, ibland mer dramatiskt - och valt med omdöme och omsorg vid klippningen. Slutet är, utan att säga för mycket, tillfredsställande utan att kännas simplistiskt - trots vissa dramatiska tidshopp framåt.

Själva åsnan - en docka som Aamir vill lansera i en TV-show i Pakistan - är kanske inte så central för handlingen som titeln låter ana. K-Rahbers önskan att själv göra speakern (jag gissar att det är han, presskitet tiger i frågan) är förståelig men kanske inte det bästa valet. Där två av de få saker jag spontant kan klaga på. Som helhet och rentav som Upplevelse är "Donkey en Lahore" en härlig resa mellan olika världsdelar och känslolägen och lika engagerande som övertygande.

© Anders Lindahl
2008-01-26

© 2007 Faraway Productions

Originaltitel: Donkey in Lahore
Australien / Pakistan, 2007
Regi: Faramarz K-Rahber

Genre: Dokumentär
Teman: GFF2008


Ingår i följande teman


GFF2008

     

Dela |