Kentucky Fried Movie (1977)

Saxen borta från svunnen satir

3 russin

Före "Den nakna pistolen”, före "Top Secret”, ja till och med före "Airplane!” fanns - "Kentucky Fried Movie”(i fortsättningen förkortad till ”KFM”). Trion Zucker-Abrahams-Zucker (i fortsättningen förkortade till ZAZ) skrev ner och skruvade ihop ett gäng idéer utan egentlig röd tråd och lämnade regin åt den då mer etablerade John Landis (kräver ingen förkortning). Resultatet är en räcka sketcher som skvallrar om att 30 år har gått, men i vissa fall är dagens filmklimat kanske mer konservativt än dåtidens. Parodi med satiriska drag och en respektlös ådra som tydligen inte släpptes igenom helt utan ingrepp. På omslaget hävdas att fem minuter censurerades bort, men om det var den amerikanska eller svenska biografbyrån framgår inte. Dock anger Maltin-guiden 78 minuter som speltid och det här är ungefär fem minuter längre. Do the math...

Det är inte så svårt att lista ut vilka scener som saxen kan ha gått hårdast åt en gång i tiden. ”Catholic High School Girls in Trouble” är en fake-trailer som driver med exploitation, erans frigjorda ungdomsskildringar, dess ännu mer frigjorda gladpornografi eller var nu gränserna går mellan dessa genrer. Det finns fler exempel där det frossas i fylliga byster och bakar av den enkla anledningen att Firma ZAZ & Landis hade lust att göra det och hittade lustigheter att ursäkta tilltaget med. Orden ”genialt” och ”smaklöst" återkommer i beskrivningar av den här filmen som helhet, och ta det som en vägledning. En del infall är åtminstone nästan geniala, många andra är rakt av roliga utan att hålla för en närmare analys och annat skulle få Benny Hill att ta fram överstrykningspennan.

Men vänner av ZAZ övriga filmografi ska definitivt leta upp den här också. Det är här man ser embryon till flera av deras kommande, mer utvecklade, storylines och det ger en bild av deras yngre, mer ohyvlade, skaparnaturer. Kronjuvelen, segmentet presenterat som ”Our Feature Attraction”, är Bruce Lee-parodin ”A Fistful of Yen”. Inte bara karatekulturen utan även kalla kriget och James Bond vävs in i en vildsint fars. Och Judy Garland kommer också med på ett hörn...

- Det var värre än Detroit, suckar piloten i ”Airplane!”, men det är uppenbart redan här att motorstaden i Michigan väcker illasinnade vibrationer hos trion bakom filmerna. Många kortare inslag här är trailers för filmer, som samtliga ska ha producerats av en herr Samuel J. Bronkowitz (jag utgår kallt från att han är fiktiv). Dit hör "Cleopatra Schwartz” som parar ihop en blaxploitation-hjältinna med en ortodox judisk bokmal. ”Weird Al” Yankovic tog sig liknande friheter på 1980-talet i den högst ojämna komedin ”UHF” som innehöll några fusktrailers i samma anda, bland andra ”Conan the Librarian” och ”Gandhi 2”. John Cleese brukade hävda att ingen i Monty Python visste hur man avslutar en sketch, men de klarade sig ju ganska bra ändå. ZAZ avrundar dock de flesta delmomenten här med någon form av twist.

Cameos att hålla utkik efter: Donald Sutherland, Bill Bixby som spelade ”Hulken”, eller i varje fall vetenskapsmannen som förvandlas till en grön best spelad av en något mer storväxt kollega, i TV-serien som visades i Sverige för cirka 25 år sedan, och så ingen mer eller mindre än George Lazenby, mannen som var James Bond i en enda film.

Annat värt att nämna är avsnittet där ett ungt förälskat par ska få till det med hjälp av en instruktions-LP kallad ”The Joy of Sex”; ölreklamen riktad till Hare Krishna-medlemmar; familjespelet ”Scot Free” som rullar upp konspirationsteorierna kring Kennedy-mordet och så tipsen på hur man fortsätter leva med en död familjemedlem i sitt sällskap. Ja, det är ofta på gränsen. På flera gränser, kanske, men stilbildande humor gör ju ofta det. Rättegångsdramat ”Courtroom” lever däremot lite för mycket på sina ordvitsar och pågår för länge för att matcha tempot i resten av filmen. Många aktörer fladdrar förbi i den här kavalkaden, bland annat bröderna Zucker och medbrottslingen Abrahams som gett sig själva flera småroller. Det närmaste en huvudroll ”KFM” har är Evan Kim som ska rädda världen i nämnda "Fistful of Yen”.

Det här är - som vanligt med ZAZ - inte för alla smaker. Det är nog inte en film för varenda humörläge ens vad gäller deras fanclub. En del inslag håller för att ses om, andra inte. Men som filmen är konstruerad är det bara att välja och vraka bland kapitlen. Ingen helstekt klassiker, men en förvarning om, som det ofta sägs mellan inslagen här, "...coming attractions”.

© Johan Lindahl
2008-01-23


DVD / Blu-ray

Atlantic har en svensk utgåva, där man kan anmärka på att den svenska textningen är lite halvslappt utförd. En trailer för filmen är riktigt rolig bara den. Och så ett primitivt inspelningsreportage av Jerry Zucker, tydligen för att bevisa för föräldrarna att de verkligen jobbade i Hollywood. Kul som kuriosa, men väldigt...hemmagjort.
Källa: Atlantic Film

Källa: Atlantic Film

Originaltitel: Kentucky Fried Movie
USA, 1977
Regi: John Landis
Med: Evan Kim, Master Bong Soo Han, Richard Gates, Henry Gibson, George Lazenby, Boni Enten, Sharon Kaough, Marilyn Joi m fl

Genre: Komedi
Teman: TV-satir


Ingår i följande teman


TV-satir

     

Dela |