Föräldraskap (1989)

"I happen to like the rollercoaster"

5 russin

Ron Howard har regisserat några klart sevärda filmer och en del opersonlig snabbmat med lite inställsamma, mysövernaturliga inslag. En enda gång, hittills, har det blivit fullträff. "Föräldraskap" har, som titeln antyder, ambitionen att vara den definitiva filmen om föräldraskap - och är det också. Det tyckte jag långt innan jag själv faktiskt hade rätt att yttra mig i frågan och det tycker jag fortfarande. Den har överraskande frispråkig dialog på rena Woody Allen-nivån (plus Allen-veteranen Dianne Wiest i en av rollerna). Den är varm och mänsklig på ett alldeles otillgjort sätt och de tillspetsade situationerna håller sig konsekvent på rätt sida det trobara. Den har också sina vassa kanter och sina mer vågade inslag; faktum är att den mestadels handlar om alla problem som kan uppstå mellan föräldrar och barn (och mellan föräldrarna själva på grund av barnen) vare sig föremålen för all oro, ambition och frustration är 3, 13 eller 35 år gamla.

"Man slutar aldrig vara förälder" är den näppeligen nydanande men oklanderligt presenterade tesen som framförs av Frank Buckman (Jason Robards), grånad men fortfarande bestämd far till fyra av huvudpersonerna - som alla i sin tur har sina ättlingar att tampas med. Eller försöka slippa ta ansvar för...

Tom Hulce gör här en av sina två sevärda filmroller (numera jobbar han med teater) och är faktiskt lika bra som i "Amadeus". Ansvarslös, alltid med en pengamakarplan som inte innebär alltför betungande arbete, lika slarvig far som son. Hans sätt att prata med alla, inklusive sina syskon och föräldrar, som om han försökte sälja någonting är klockrent och på något vrickat sätt väldigt trovärdigt.

Festligt nog är vanligen festlige Steve Martin hans dystra och bekymrade motsats. Tre barn har Gil redan, varav den äldste är överkänslig och kanske passar bättre i specialskola, och den ömma modern (Mary Steenburgen) kan nog gott tänka sig fler. Hon gillar den berg-och-dalbana som föräldraskapet kanske lite väl övertydligt liknas vid ibland. Steve är inte lika säker... Helt genomtrist är han dock inte hela tiden. När cowboyen som de hyrt in till sonens födelsedagskalas istället visar sig vara en strippa får han visa sina komiska takter och ansenliga ballongknytarbegåvning.

Helen (Dianne Wiest) är frustrerad och hennes tonårsbarn har förstås egna problem, av vilka Keanu Reeves är dotterns största - enligt modern i alla fall. Själv är hon frånskild från vad hon i ett argt ögonblick kallar en "riktig skit", strax efter filmens kanske allra bästa scen när en ung men fullkomligt fantastiskt spelande Joaquin Phoenix ringer upp farsan med en stilla förfrågan.

Även i den perfekta familjen finns det förstås problem. Gils svåger (Rick Moranis) har stora planer för lilla dottern och vet precis hur hon ska uppfostras för att utnyttja sin fulla potential. Framgångsreceptet inkluderar bland annat att vara enda barnet. Till slut blir det lite mycket för frugan - så att hon måste lämna honom på fiffigaste vis och situationen bara kan räddas på smörigaste vis. Och till och med den scenen funkar. Mer än funkar, faktiskt, det är urcharmigt.

Ja, amerikaner är ju väldigt bra på att låta förlösande scener lösa svåra problem. En av de många saker som gör "Föräldraskap" till en film att inte bara värmas av utan även respektera är att de där förlösande scenerna faktiskt inte alltid löser problemen.
"Trodde du verkligen att det där spexandet skulle fixa allt..."
"Nej, givetvis inte. Jo, kanske."
Typ...

Det är en ganska lång film det här, men rymmer å andra sidan cirka fem gånger fler bra scener än de flesta filmer av normallängd. Softbollkatastrofer och softbollframgångar, livsfara (Keanus karriär är inte direkt riskfri) och pinsamheter, allt behandlas i ett komiskt, ärligt och/eller medkännande tonfall och resultatet är en stärkande och upplyftande film på bästa vis. Och så serverar den massvis med plumpa visdomsord om att vara förälder. Som:

"It's like your Aunt Edna's ass. It goes on forever and it's just as frightening."

© Anders Lindahl
2008-02-10

Källa: Viasat

Källa: Viasat

Originaltitel: Parenthood
USA, 1989
Regi: Ron Howard
Med: Steve Martin, Dianne Wiest, Jason Robards, Mary Steenburgen, Rick Moranis, Tom Hulce, Martha Plimpton, Keanu Reeves, Joaquin Phoenix, m fl

Genre: Drama, Komedi     

Dela |