Saved! (2004)

Inte helt grundlösa karikatyrer

3 russin

North Park College, Chicago, vinter 1992. Jag är i The Covenant Bookstore i samma kvarter som skolan, där jag huserar några månader under en journalistpraktik. Några käcka t-shirts hänger framme, i vissa fall riktigt humoristiska, andra kanske inte lika roliga som det var tänkt i sin nit att förmedla ett budskap ingen kan ta miste på. Som den tecknade hjärnan till texten "This is your brain”, följt av ännu en tecknad hjärna – i en stekpanna. "This is your brain in hell - any questions?”.

Alltså, amerikaner är överlag lite mer påflugna än vi vad de än gör, det är bara att acceptera och ta med i beräkningen vid alla former av internationell interaktion. De kan också vara ganska duktiga på att driva med sig själva, eller åtminstone med andra subkulturer på samma stora landmassa. Klichéer och karikatyrer verkar hagla inledningsvis i ”Saved!". Men de är inte helt utan grund. Tjejen som ska leva upp till sinnebilden för en from flicka snavar och faller, medan hyckleriet omkring henne skjuter i höjden. På denna high school med kristna förtecken är det inte svårt att sticka ut och bli obekväm.

- Var i hela världen finns de värsta hedningarna?
En av grabbarna har just kommit hem från ett avlägset land där hans föräldrar missionerat och får de riktigt viktiga frågorna kring lunchbordet. Hilary (Mandy Moore) och Roland (Macaulay Culkin) är syskon, men drar inte fullständigt jämnt. Hon är ledaren för stjärngänget ”De kristna juvelerna”; alltid i centrum, överspänd, övertänd och i stort sett oförmögen till självreflektion. Brorsan sitter i rullstol, smygröker och börjar umgås med skolans enda judinna, en tjej som verkligen gör allt för att inte vinna popularitetspriser.

Mary (Jena Malone) är mer försynt, rör sig lite i skuggan av de hetaste brudarna, men anses som ett föredöme fram till att hon börjar tvivla och dessutom verkar ha något att dölja. Detta något är en graviditet som tillkommit sedan hon försökt omvända sin pojkvän Dean från homosexualitet. Han skickas till omprogrammering av sina föräldrar, medan klasskamraterna i bönesamlingar visar sin omtänksamhet:
- Vi ber för alla perversa, men särskilt för Dean.
Sammantaget är hela paketet lite av, just det, ”Mean Godly Girls", för vad som än händer på skolan verkar tjejerna vara pådrivande. De som tror att trångsynthet är exklusivt förbehållen diverse maktfullkomliga patriarkat - tänk efter igen.

Satir med breda penseldrag, visst, men jag tycker det är ganska roligt och så där lagom provocerande. Det är möjligt att en del bara får sina värsta fördomar bekräftade nu, men mycket av det här skulle kunna ha kläckts även i svenska frikyrkor. Som:
– Jag älskar dem! De är så Jesus-centrerade och skitsnygga!
Eller:
- Jag blev frälst i fjol för att få följa med på skidresan.
Ett myller av interaktioner tar plats i turbotempo och det blir aldrig något riktigt grävande på djupet, mycket är generaliserande och lättvindigt slutsatsat. Men ändå är det gjort med något slags insikt och träffar rätt flera gånger längs vägen. Regissören Brian Dannelly har själv gått på en liknande skola, tror jag mig ha läst någonstans.

Som satir är det bäst i början, men tunnas ut en del efterhand när Dannelly betat av sina bästa gags. I stället tenderar filmen ett tag att tumla mellan sockersöta toleranspredikningar och råsopar mot åtminstone halvöppna portar. Och budskapet att allt som känns rätt måste vara rätt - vilket går att läsa in utan alltför mycket ansträngning - är inte hundraprocentigt hållbart, även om det ligger i tiden. Men what the heck, det är i stort sett riktigt roligt och en film som till slut skulle kunna reta upp självutnämnda Humanister lika mycket som fundamentalister.


Trivia: Martin Donovan som spelar rektorn på skolan här, en man med sina egna problem i privatlivet, gjorde lite senare faktiskt huvudrollen i den apokalyptiska kristna thrillern "The Visitation". Botgöring - eller vad?

© Johan Lindahl
2007-10-10


DVD / Blu-ray

MGM/United Artists Collector's Edition innehåller bakom kulisserna-reportage, bloopers, kommentatorsspår, en del intervjuer samt alternativa eller från den färdiga filmen raderade scener.
Originaltitel: Saved!
USA, 2004
Regi: Brian Dannelly
Med: Jena Malone, Mandy Moore, Macaulay Culkin, Patrick Fugit, Eva Amurri, Martin Donovan, Mary-Louise Parker

Genre: Drama, Komedi, Religion/filosofi     

Dela |