Halalabad Blues (2002)

Odogmatisk dansk bollywoodfilm

3 russin

Dansk film med sång- och dansnummer rakt hämtade från en Bollywoodproduktion? Är dogma-vågen nu förpassad in i dimmorna för evigt? Hur som helst känns det smått befriande med en film från vårt södra grannland som vågar vara visuell.

"Halalabad Blues" är en kärlekshistoria om kulturkrockar. Den danska fotografen Kari möter grönsakshandlaren Cengiz, som har turkiskt ursprung. Trots att Cengiz har fru och barn i Turkiet uppstår en romans mellan de två. Snart nog krockar de bådas, och omgivningens, fördomar om den andre samman. Slitningarna drar dem isär och kärleken för dem ihop igen. Lättköpt och sockersött blir det dock inte i "Halalabad Blues".

Nåväl, i de lika färgstarka som plötsliga dansnumren blir det väl lite musikaliskt lättsmält, men det får det gärna vara. Sammanfogningen av det gråa Köpenhamn och de koloristiska drömsekvenserna är en ren njutning.

Filmens tema inbjuder onekligen till vissa skarpa inlägg i den nog så aktuella frågan om invandringen i Danmark. Vissa av Karis vänner skräder inte med orden när de talar om nydanskarna, men omvänt får vi också höra ett och annat om vad de nyblivna danskarna tycker om sitt nya hemland. "Halalabad Blues" är genomgående rätt nyanserad i sin skildring av problematiken och de olika synsätten får komma till tals utan att regissören lägger sympatierna på någon av sidorna. Tonvikten i filmen ligger dock på komedin och inte på politiken, vilket gör att den bihandling som till slut utmynnar i tragedi känns en aning för drastisk.

"Halalabad Blues" är bildmässigt fräsch och snuddar vid en djupt liggande problematik på ett tillgängligt sätt. Den romantiska historien med sina toppar och dalar känns trovärdig och det samma kan till stor del sägas för skådespeleriet. Tre starka russin blir det summerat i poäng.

TRIVIA: Huvudrollen som Cengiz spelas av svensken Peter Perski. Han är dock dubbad till bruten danska av Ali Kazim.

© Andreas Hallgren
2003-01-30Originaltitel: Halalabad Blues
Danmark, 2002
Regi: Helle Ryslinge
Med: Anne-Grethe Bjarup Riis, Peter Perski, Ali Kazim, Ibrahim Atilla Agyun m.fl.

Genre: Drama, Komedi, Musikal, Romantik
Teman: GFF2003


Ingår i följande teman


GFF2003

     

Dela |