DOA: Dead or Alive (2006)

Om du tycker den här filmen är dålig har du fel förväntningar

3 russin

De bästa fajtingspelen stavas "Soul Calibur", men "Dead or Alive" ligger inte långt efter - trots avsaknaden av vapen. I det första spelet kunde man ställa in hur mycket brudarnas bröst skulle studsa, vilket skvallrar en del om seriens selling points. I filmversionen förnekar man sig inte utan slår tidigt fast att det kommer handla om hotta chicks (och några killar) som slåss.

Basen är ungefärligen samma som i "Enter the Dragon", eller Van Dammes "The Quest". Samla alla de bästa kämparna på en ö och låt dem kämpa. Vissa av dem ska dock ha ytterligare agendor. Det räcker till en underhållande stund i "Charlie's Angels"-stuk.

De flesta från spelserien är med, från Kasumi till Bass och comic relief-playern Zack, via mordiske Leon och, den här oväntat allvarsamma, Ayane. Earls snygga väninna Jaime Pressly har fått rollen som wrestlerbruden Tina, vilken hon hanterar med överraskande ferocitet (och sydstatsdialekten intakt). Över huvud taget beskådar vi här en bunt tämligen mobila människor. Att Kasumi Devon Aoki vet att kicka rumpa demonstrerade ju "Sin City", men även resten av gänget verkar ha legat i för att inte skämmas i sammanhanget. Collin Chou (Seraph i Matrix-filmerna) hör förstås ändå till toppskiktet när han väl dyker upp.

Eric Roberts dyker också upp (förstås, höll jag på att säga) som turneringens arrangör, och därmed per definition i genren "den som har något lurt i sikte". Hans lurigheter, som involverar en hel del datanörderi, styr finalen i en lite annan riktning än jag kanske hade föredragit - med kunskapsskördande, explosioner och nedräkningar istället för de alltmer extravaganta fajter man väntat sig - men vägen dit är skamlöst underhållande och lättsam snarare än idiotisk.

Corey Yuen hör inte till de stora, men är en etablerad Hongkong-regissör som vet vad han gör. Första halvan är betydligt roligare än den andra, med rappa personpresentationer och en räcka ganska festliga scener - vare sig det handlar om att klättra uppför byggnadsställningar eller utbyta sparkar och rallarsvingar. De har till och med fått med lite beachvolley. Humorn är inte raffinerad, men relaxad nog för att funka, med de roligaste replikerna tilldelade Bass. Finalen går onödigt mycket på autopilot, som så ofta, men att utpeka dess brister är en sport i ungefär samma klass som att skjuta fisk i en tunna.

"DOA" har högt tempo men en extremt lågt bodycount (jag räknar till max två döda, om jag inte minns fel). Inte en droppe blod spills såvitt jag kan se, utan en knockout räcker gott i de flesta fall - vare sig folk slåss på eller utanför arenan. På samma omtänksamma vis undviks med ibland imponerande skicklighet allt som skulle kunna skuffa över "sexighet" till landet Högre Åldersgräns i staterna. Det är monumentalt oprovocerande och simpelt och det är underhållning nästan helt destillerad från all form av störande allvar.

Som sådan betraktad är "DOA" helt klart en trea. Min enda större invändning är att Lei-Fang inte klarar sig särskilt långt i turneringen. Det känns lite upprörande...

© Anders Lindahl
2007-07-09

DOA: Dead or Alive, Corey Yuen

Originaltitel: DOA: Dead or Alive
USA, 2006
Regi: Corey Yuen
Med: Jaime Pressly, Devon Aoki, Holly Valance, Sarah Carter, Collin Chou, Eric Roberts, m.fl

Genre: Action
Hemmabio: 2007-06-13
Teman: Baserad på ett spel


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

     

Dela |