B13 - 13th District (2004)

Övertydlig fransk framtidsbagatell - men med parkour, förstås!

2 russin

Det är intressantare att visa fram "B13" som ett exempel på receptet för modern fransk actionfilm än som film i sin egen rätt.

Nödvändiga ingredienser:
1) Luc Besson bakom kulisserna
2) Banlieues (franska "problematiska" förstäder)
3) Parkour / freerunning

Instruktioner:
Grunda med Bessons story. Det borde nätt och jämt täcka botten av skålen. Fortsätt att hälla i inslag från alla "motvillig duo slåss tillsammans"-actionfilmer som någonsin producerats och avsluta med en stor skopa "Flykten från New York". Krydda med banlieue-problematiken. Accentuera temat genom att förflytta det några år framåt i tiden och gör det extremt (exempelvis genom att bygga en mur kring hela förorten).Visa att du tar problemet på allvar, men att våld och uppror inte är svaret. Visa att du är på de utsattas sida med hjälp av en schysst förortskille i en av huvudrollerna. Han bör spelas av en parkour-utövare, eftersom det är en fransk produktion. Ta en kort om du inte hittar en lång. Visa att systemet är fienden, med genomkorrupta och ondskefulla politiker som inte drar sig för något. Visa sedan att polisen INTE är fienden, med en snut som tror på lag och demokratiska medel. Även han kan få spelas av en kort skådis, om denne är parkourist.

Oerhört viga killar som tar sig fram genom staden på det coolaste sätt som tänkas kan har nästan blivit en självklarhet i franska produktioner (i "De blodröda floderna 2" var det munkar som hoppade omkring). "Yamakasi" från 2001 (med Besson-inblandning, förstås) hjälpte till att sätta trenden, och ärligt talat har jag svårt att klaga. Det är härligt att se, och filmens enda förmildrande egenskap, tillsammans med att den verkar ganska välmenande.

I övrigt är det så simplistiskt och övertydligt i både dialog och handling att man inte kan låta bli att garva, så underhållande är det på flera sätt. Röjet, springandet, sparkandet och ihopknytandet av en våldsam jätte räcker ändå till två russin. Det är omöjligt att bli kvalitetstjurig på det här, men fullt möjligt att ha rätt skoj.

© Anders Lindahl
2007-06-19

B13 - Credits: Nordisk Film

Originaltitel: Banlieue 13
Frankrike, 2004
Regi: Pierre Morel
Med: Cyril Raffaelli, David Belle, François Chattot, Nicolas Woirion, Patrick Olivier

Genre: Action     

Dela |