Ursäkta, vad är klockan? (1986)

Tiden är ingenting

2 russin

I "Ursäkta, vad är klockan?" spelar John Cleese rektorn för en allmän grundskola. Han har tidigare varit känd för att alltid vara försenad, men har nu korrigerat denna brist å det grövsta. Rektor Stimpson har full kontroll på var han, hans lärare och alla hans elever ska vara, vad de ska göra och, framför allt, när de ska göra det. Kan man vara "streetwise" kan man väl även vara "clockwise", och Mr. Stimpson är just en sådan djävulens advokat för punktlighet.

Hans skolas effektivitet har gett honom äran att bli ordförande på en rektorskonferens och resan till denna konferens, som börjar med att han går på fel tåg, tappar bort sitt tal och liftar till Norwich med en elev, ska visa sig bli en Dantevandring för Stimpson där han får en lite annan syn på tidsmätandets fåvitskhet.

John Cleese var ju, genom "Monty Python" och "Pang i bygget!" välkänd vid det här laget och "Ursäkta, vad är klockan?" bygger helt och hållet på just hans gestaltande av huvudrollen. Det är få som kan använda sin gängliga kropp till utmärkt, om man gillar sånt, fysisk komik som Cleese för att i nästa scen i stillhet uttrycka en så intensiv frustration att den innefattar hela det brittiska klassamhället i en enda suck. Det finns anledning att roas både en och två gånger av filmen, även om man mer småler än gapflabbar åt de allt mer tillkrånglade situationer Stimpson hamnar i. Filmen försöker pressa ut mer kräm än vad som finns i de ofta upprepade direkta vitsarna, som att ordet "right" i engelskan är en homonym som betyder såväl "höger" som, ungefär, "just det", vilket blir bekymmer vid vägvisning.

Den scen som jag själv uppskattar mest är den avslutande konferensen där Stimpson får de högt ansedda och framgångsrika rektorerna att uppföra sig som skolgossar. "Ränderna går aldrig ur..." med Gunnar Werséns ord eller "Whipped into shape" med en hårdare tolkning av Roger Waters. Det är bara att välja.

Som i stort sett alla brittiska komedier handlar såklart "Ursäkta, vad är klockan?" om klassamhälle och patriarkat och både dessa får på ett djupare plan, tillsammans med effektivitetstänkande, en ordentlig känga. På ett annat plan handlar den om hur John Cleese drattar på ändan i gyttjepölar. Återigen, det är bara att välja.

Mer än två russin kul är det ändå inte såhär i efterhand.

FOTNOT:
Något annat som är kul med "Ursäkta, vad är klockan?" är att jämföra skolskildringarna med amerikanska high school-filmer från samma period. Det här känns onekligen rätt mycket sjuttiotal fortfarande.

© Andreas Hallgren
2007-06-17

Originaltitel: Clockwise
Storbritannien, 1986
Regi: Christopher Morahan
Med: John Cleese, Sharon Maiden, Alison Steadman, Jonathan Bowater m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 1986-07-11
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |