Summer of Fear (1978)

Charmig Blair i harmlös ungdomsrysare

2 russin

Jag måste inleda med en varning. Den här recensionen har egentligen inget eget värde, utan har som enda uppgift att vara min 499:e recension på russin.nu - så att "The Critic" ska bli nummer 500. Om du nu ändå gärna vill läsa texten står det dig förstås fritt. Fran "The Nanny" Drescher omnämns i femte stycket, om det kan vara av intresse...


Jag törs påstå att "Summer of Fear" nog är den film som allra mest sällan dyker upp i människors tankar när man nämner skräckveteranen Wes Craven. (Tja, förutom alla filmer han över huvud taget inte varit inblandad i...)

Inte så konstigt, den är varken särskilt bra eller ens skrämmande. Det är faktiskt något så ohäftigt som en "ungdomsrysare", gjord innan Craven närmast tog patent på genren med sin blodigare och mer framgångsrika "Terror på Elm Street". Filmen, också känd som "Stranger in Our House", är producerad för TV så den låga graden av våldsamheter är väl inget att förvåna sig över. Helt genomuselt kan jag dock inte påstå att det är. Inte på samma roliga vis som "The Hills Have Eyes II" i alla fall.

Förlagan är en bok av Lois Duncan. Rara Rachels (Blair) liv vänds upp och ner när nyligen föräldralösa kusinen Julia (Purcell) ramlar in i deras idealiska liv. Rachel förlorar raskt hästen, pojkvännen och till och med föräldrarnas förtroende, som om den mystiska tjejen har som främsta avsikt att paja hennes liv. Vilken häxa! Ja, det är väl ungefär precis vad hon är, även om ingen tar Rachels teorier om övernaturligt fuffens på allvar. Sa jag ingen, förresten? Den antropologiskt bevandrade professorgrannen har en del funderingar, grundade på att Julia kommer från området "the Ozarks", och han riskerar därmed själv att utsättas för livsfarlig svart magi. Det otäckaste som drabbar Rachel är ett anfall av dålig hy - dock inget värre än att storebrorsan kan skämta om det.

Linda Blair har fem år efter "Exorcisten" fortfarande charm även om materialet inte är så tacksamt. Jämfört med exempelvis Fran Drescher (!) som försöker spela hennes kompis till synes helt utan regihjälp framstår hon i alla fall som en Oscar-vinnare. Lee Purcell (12 år äldre än Blair) ska väl föreställa ungefär jämnårig, vilket blir ganska konstigt.

Finns det någon som helst anledning att se filmen? Troligen inte, men om du av någon outgrundlig anledning är sugen på en harmlös och föga ryslig TV-rysare från 70-talet är "Summer of Fear" kanske ett alternativ. Som unikum i Cravens portfolio är den också lite intressant. Linda Blairs frisyr hör också till roligheterna. Ett par hästscener är lite småhäftiga (och hästiga, förstås). Gissningsvis kommer inget av ovanstående uppfylla dig med ett osläckligt begär att se filmen - och det är väl lika så bra det.

Två russin blir det hur som helst, eftersom det till sin helhet är "okej" genomfört, på sitt harmlösa sätt.

© Anders Lindahl
2007-06-06


DVD / Blu-ray

"Summer of Fear" är en katt bland hermelinerna i Atlantics Craven-box, där man också hittar de riktigt stygga "The Hills Have Eyes" och "Last House on the Left", samt kalkonen "The Hills Have Eyes II".

Det finns faktiskt ett kommentarsspår, men jag måste erkänna att jag stängde av detta ganska fort. Craven och hans polare låter så ointresserade när de pratar att jag själv inte orkar bry mig.
Originaltitel: Summer of Fear
USA, 1978
Regi: Wes Craven
Med: Linda Blair, Lee Purcell, Jeremy Slate, Jeff McCracken, mfl

Genre: Thriller     

Dela |