G - som i Gemenskap (1983)

Klipp dig och skaffa dig ett jobb!

1 russin

Staffan Hildebrand var på 80-talet lika tajt med Skolöverstyrelsen som toppar var med Samantha Fox, men resultatet av det tidigare samarbetet var inte alls lika fylligt och intressant som det senare. Hildebrand ansågs vara insatt i hur ungdomar tänkte och tyckte och deltog som "expert" i ett flertal tevedebatter. Hans film "G - som i Gemenskap" visades också flitigt på Sveriges skolor och jag tror att jag själv såg den minst tre gånger under min grundskoletid. Jag minns denna lite märkliga och högst moraliserande film som rätt roande då och den är minst lika kul, av helt fel orsaker, femton år senare.

I "G" möter vi ett löst sammansatt kompisgäng i Stockholmsnatten och de har alla varsin historia att berätta.

Robban (Joakim Schröder) lånar pengar av sin pillerknaprande och kedjerökande mamma för att kunna deala hasch och röka på. Det är dumt av honom och det är för väl att den då aktuella knarkdebattören Lasse Strömstedt får honom på andra tankar medelst en tur i segelbåten.

Kim (Niclas Wahlgren) vet inte om han är mer intresserad av Kristoffer (en minst sagt absurd skådespelarinsats av Magnus Uggla) än av flickvännen Mia. Det är ok, det gäller bara att följa sitt hjärta.

Alexander (Sebastian Håkansson) sviker polarna i källarbandet för en karriär i folkparkerna med fascistinspirerade poparna Nürnberg 47 (spelade av Olle Ljungström-ledda Reeperbahn). Men vet han då inte att vänskap är viktigare än framgång?

"Kom och skriv mig det på näsan om du vågar" sjöngs det i titelmelodin till barnprogrammet "Från A till Ö". Med "G" visar Hildebrand verkligen att han kan, vill och vågar skriva sin publik på näsan. Men inte kan det bli bra film av sånt? undrar alla som sett en eller två filmer förut. Nej, garanterat inte, blir det självklara svaret.

"G" är ett moraliserarande pekoral som var såväl dumt som dömt redan från början. Hildebrand försöker prata med ungdomar på ungdomars språk men det osar Socialstyrelse hela vägen från plattan till Bredäng. Åtminstone hoppas jag att stockholmarna inte pratade så här konstlat i början av åttiotalet för då tror jag att jag måste flytta genast. Själv hade jag vid denna tid inte ens sett en tunnelbanevagn, så för mig var den värld Hildebrand tror sig skildra om möjligt än mer främmande.

Hildebrands ambitioner som svensk ungdoms talrör och filmens budskap, vilket i stort sätt kan sammanfattas i klassikern "Klipp dig och skaffa dig ett jobb!", tillsammans med den mer än lovligt fåniga dialogen framförd med sällan skådat överspel från samtliga inblandade gör "G" till en riktigt rutten film. Men det blir också stor, om än oavsedd, komik av det hela, vilket, så här år 2007, förstärks av detaljerna från åttiotalets mode- och musikvärld.

© Andreas Hallgren
2007-06-11

(c) SF
Joakim Schröder, Sebastian Håkansson, Niclas Wahlgren i "G - som i Gemenskap"

Originaltitel: G - som i Gemenskap
Sverige, 1983
Regi: Staffan Hildebrand
Med: Joakim Schröder, Sebastian Håkansson, Niclas Wahlgren, Ulrika Örn, Magnus Uggla, Niels Jensen, Ewa Fröling m.fl.

Genre: Drama, Romantik
Teman: 80-talsvecka


Ingår i följande teman


80-talsvecka

     

Dela |