Bristande bevis (2007)

Snygg och smart pusselthriller

4 russin

Det första jag reagerar på i "Fracture" är Kramer Morgenthaus snygga foto. Det är inte mästerligt, konstnärligt nyskapande eller särskilt originellt, men det är ett mycket bra hantverk och det är alltför sällan sådant får credd. Sådär, nu har det fått det här i alla fall.

Det andra jag tänker på är "När lammen tystnar" och det är ju inte så konstigt eftersom Anthony Hopkins återigen spelar en charmig, smart och manipulativ mördare. Och vem gör väl den rollen bättre än just Hopkins.

I Gregory Hoblits "Fracture" spelar Hopkins den framgångsrike flygingenjören Ted Crawford som skjuter sin fru, inväntar polisens ankomst och utan omsvep erkänner vad han gjort. Maken till solklart fall och påföljande dom har inte setts på länge. Det är också vad åklagagare Willy Beachum (Ryan Gosling) tror när han tar fallet som en lämplig avslutning på hans tid i det offentligas tjänst. För honom väntar en betydligt mer lukrativ karriär i den privata sektorn och det är mest kring det nya jobbet som hans tankar kretsar. Beachum får dock mer att tänka på när Crawford börjar snärja till fallet så att det som först såg ut som ett målsnöre nu alltmer liknar en rejäl garnhärva.

"Fracture" är en riktigt elegant pusselthriller, om det nu finns en undergenre som heter så. Vi som åskådare, och för den del alla inblandade, vet vad som har hänt men vi vet inte hur Crawford ska komma undan med mordet eller hur Beachum ska kunna få fast honom och det är de allt snårigare vägarna dit som är intressanta. Precis som Hannibal Lecter överlägset leker med Clarice Starling utför Crawford psykologiska trick på Beachum och vi blir lika motvilligt charmade som någonsin protagonisterna. Vi vill ju inte heja på skurken egentligen men det är onekligen svårt att låta bli när skurken ifråga är så övertygande som Hopkins. Förhoppningsvis ser vi sprickorna i fasaden och backar ett steg innan vi accepterar en inbjudan till, alternativt som, middag.

Jag återkommer ständigt till "När lammen tystnar" men det är egentligen orättvist mot "Fracture". Den enda likheten mellan dessa två filmer är de karaktärsdrag Hopkins har tagit med sig. I övrigt är "Fracture" helt sin egen film och är detta på ett mycket förtjänstfullt sätt.

I den mån man kan "mysa med mördare" så gjorde jag det när jag såg "Fracture". Det är en trevlig och smart thriller som förtjänar att få fyra russin.

© Andreas Hallgren
2007-05-13

© 2007 New Line Cinema
Ryan Gosling i Fracture.

Originaltitel: Fracture
USA, 2007
Regi: Gregory Hoblit
Med: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, David Strathairn, Rosamund Pike m.fl.

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2007-08-31     

Dela |