Glitter (2001)

Det är knappast guld som glittrar

0 russin

Jag ska inte dra ut på det: "Glitter" är den absolut sämsta film jag har sett i år, ja, troligtvis på flera år. Egentligen skulle det räcka så men jag får väl motivera mitt omdöme lite mer.

"Glitter" handlar om Billie Frank som sägs ha en fantastisk sångröst. Hennes mor är på dekis och tvingas lämna över henne till ett barnhem. Några år senare försöker Billie slå sig fram i musikbranschen och upptäcks av den heta DJ:n Dice. Med Dice kontakter och Billies röst kommer framgången snabbt samtidigt som en mer intim relation mellan henne och Dice börjar ta form. Framtiden verkar onekligen lovande för Billie och det är också det som är filmens absolut största problem. Det finns inte ett uns av dramatik i filmen. Om Billie hade haft några motgångar på vägen till kändisskapet och fått någonting att kämpa emot hade det kanske varit mer intressant. Nu går allt som smort och det hela blir nästan outhärdligt tråkigt.

Om det är någon som har missat det är "Glitter" Mariah Careys filmdebut och manuset sägs ha kopplingar till Careys eget liv. Det må vara hur det vill med det. Det kanske ändå är tur att filmens manus inte ställer högre krav på Careys obefintliga skådespeleri. De få gånger hon försöker spegla några känslor blir man som åskådare mest förvirrad och måste se om sekvensen en gång till för att kunna gissa sig till vilka instruktioner hon möjligtvis kan ha fått från regissören Vondie Curtis-Hall. Det är min innerliga önskan att Mariah Carey aldrig mer låter sig lockas in i ett filmprojekt. Det räcker gott och väl med en film av "Glitters" kaliber.

Det är nu inte bara manus och skådespeleri som brister i filmen. Genomförandet är också under all kritik och det mest slående på denna punkt är den urusla tajmingen filmen igenom. Hur länge ska man egentligen behöva titta på silvriga pappersbitar som flyger omkring i luften? Med alla sina fel och brister borde "Glitter", med en filmfanatikers logik, varit så dålig att den hade blivit bra, men inte ens det lyckas den med. Vad vi ser i "Glitter" är nog helt enkelt de långsammaste och långtråkigaste hundra minuterna i den moderna filmens historia. Jag menar, D.W. Griffiths stumfilm "En nations födelse" känns som en kortfilm i jämförelse.

Det finns inga färre russin än inga russin, så jag får nöja mig med det betyget även om jag i detta fall gärna delat ut minuspoäng.

© Andreas Hallgren
2002-06-16Originaltitel: Glitter
USA, 2001
Regi: Vondie Curtis-Hall
Med: Mariah Carey, Max Beesley, Da Brat, Tia Texada, Valarie Pettiford m.fl.

Genre: Drama, Romantik
Svensk biopremiär: 2001-12-21     

Dela |