Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006)

Äcklig exposition

2 russin

Skräckgenren har under årtiondena låtit oss stifta bekantskap med en hel armé av vidriga personligheter (en slemmig tysk på ett tåg på väg mot Slovakien gör sig påmind bland senare exempel) men familjen Sawyer/Hewitt (namnet har ändrats under franchisens gång) hör nog till de minst behagliga. Riktiga southern white trash är de, kannibaler och äckliga i största allmänhet, med mellangamle Charlie som överhuvud och Leatherface som en slags arbetsoxe. Det var Tobe Hooper som slog igenom med buller, bång och blä 1974 genom att berätta om deras eskapader och det är han som står som producent för den här filmen, tillsammans med bland andra Michael Bay.

Här får vi veta hur det hela började. Eller en bit av förklaringen. Är det något man nödvändigvis vill? Av många skäl, eventuellt inte. En fräsch historia är det sannerligen inte och överdriven exposition har ju en tendens att ta udden av det otäcka. Man får lite känslan av att de förläst sig på "Hannibal" och vill göra något liknande för sina egna, mindre sofistikerade människoknaprare.

Det mynnar dock ganska kvickt ut i en situation inte olik gamla versionens, med ett bilåkande gäng på vischan som gör avskummens bekantskap. Strax innan har de terroriserats av ett MC-gäng (med bland andra Lee Tergesen från "Oz") så någon vidare bra dag artar det sig inte till. Det blir nästan en till remake, full med misslyckade flykter, spring och skrik.

Man måste väl ändå glädjas åt att 90-talets plastiga skräckremakes för småbarn har ersatts av den här råare, mer "äkta" trenden? Som exploateringssplatter betraktad är den nya filmen ganska välgjord, jämförbar med exempelvis "Hills have Eyes" (en annan sjuttiotalsremake) och "Wolf Creek".

Musiken är bitvis mäktig, fotot en ganska begåvad uppdatering av originalets cleana bildspråk. Pratet är köpbart, speleriet likaså. Veteranen R. Lee Ermey, kändast som skrikig sergeant i "Full Metal Jacket" för det stora flertalet, lever ut sin roll med något slags pervers bravur. Ja, han var ju förresten redan med i Marcus Nispels motorsågsremake från 2003. Leatherface, i Andrew Bryniarskis tornande skepnad, ser onekligen hotfull ut men blir föga intressantare än en Jason med annan sorts mask. Han får i alla fall såga bra mycket mer i bild än Gunnar Hansen i Hoopers gamla film och dessutom avlägsna ett ansikte i makeupfolkets troligen största stund i filmen.

Sedan finns det eventuellt något så storvulet som teman här. I bilen finns två brorsor; en ska tillbaka till Vietnam, den andra ska dit första vändan. Ermeys karaktär har å sin sida varit krigsfånge i Korea och där lärt sig ett och annat. Handlar det om vad krig gör med människor? Krig eller en dålig start i livet, som att dumpas i en container?

Nja, det handlar nog inte om mycket annat än att skrämmas. Men riktigt så mycket som den borde skräms inte "The Beginning", trots avsevärd brutalitet och en del rena vidrigheter. Den tar ut svängarna för mycket för att bli "trovärdig" men knasar inte ut tillräckligt för att bli kulsplatter, fångar inte den där riktiga, smittande desperationen hos sina offer (utom när en av tjejerna står vid ytterdörren och slits mellan att fly och att rädda sin väninna) och dras med en del blodig comic relief som inte hittar rätt ton. Originalet kändes sant vrickat. Den här känns som om den vill kännas sant vrickad, fast ibland är den lika fejkkonstig som den synnerligen fejkkonstiga "The Return of the Texas Chainsaw Massacre" (mest anmärkningsvärd genom närvaron av både Renée Zellweger och Matthew McConaughey).

Liebesman får inte ihop sin film ordentligt, kort och gott, särskilt inte när en voice-over som låter som något från Americas Coolest Cops ramlar in mellan slutet och eftertexterna och försöker ge historisk dignitet åt det hela. Närmare historisk sanning än vissa likheter med fallet Ed Gein kommer inte chainsaw-franchisen, men låtsas kan man ju alltid. Det funkade ju i "Fargo". Enligt vissa...

© Anders Lindahl
2007-04-17


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

DVD:n har ett ganska digert extramaterial, som om producenterna anser att filmen är av större historisk vikt än vad kanske är fallet.

"Down to the Bone" är en serie kortdokumentärer av allra typiskaste insäljningssort, gjorda för att visas på filmkanaler mellan filmerna. Skådisar on location berättar för kameran vilken häftig historia det här är, ni känner igen sorten... Lite historik blir det förstås också, med hyllningar till Hoopers original och 2003-remaken. De flesta som yttrar sig låter ärligt talat rätt blåsta. "Alla fansen snackade om vilken spännande familj det här är, hur blev dom sånna..."

Regissören Liebesman och ett par av producenterna får också ett helt kommentarsspår att bre ut sig på. Det första de pratar om är att Platinum Dunes logo kommer bytas ut. Sedan pratar de om en annan logo. Snacka om att skapa intresse redan från början... Fortsättningen, att döma av de nedslag jag hade tålamod till, är marginellt intressantare med en extrem grad av redundans.

Förlängda och borttagna scener, med valfria kommentarer och allt, finns det också.

Tonfallet i allt materialet är rätt stämningslöst, ärligt talat, med en krass franchise-ton som verkligen inte bidrar till att skapa respekt för filmen.
Texas Chainsaw Massacre: The Beginning - © MMVI New Line Productions, Inc.

Originaltitel: The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
USA, 2006
Regi: Jonathan Liebesman
Med: Jordana Brewster, Taylor Handley, Diora Baird, Matthew Bomer, Lee Tergesen, R. Lee Ermey, Andrew Bryniarski

Genre: Skräck
Hemmabio: 2007-04-11
Teman: Kannibalism

Relaterat: Motorsågsmassakern (1974)


Ingår i följande teman


Kannibalism

     

Dela |