Evil Aliens (2005)

Parodi utan fantasi

1 russin

Det finns äckel som är kul. Sedan finns det äckel som mest är... äckligt. Om du gillar den senare sorten är kanske "Evil Aliens" är något för dig.

Att den här genren inte är död bevisades för ett par år sedan med "Shaun of the Dead". Att den också gärna lockar till sig lågbudgetfilmare utan nämnvärd fantasi eller finess bevisas här i "Evil Aliens".

Filmen lider som redan namnet antyder av kronisk referenssjuka, där tittaren förväntas fröjdas åt sporten "jag vet vilken film DET DÄR är ifrån". Den dåliga smaken har den gemensamt med många av inspirationskällorna, där Peter Jacksons och Sam Raimis gamla filmer väl är de största, men här saknas deras filmkänsla och sympatiska galenskap. Inte ens 80-talets "B-lag" med Troma, Stuart Gordon och Brian Yuzna i spetsen behöver känna sig hotade.

Urringade TV-reportern Michelle Fox tar med ett snabbt hopskramlat team till en walesisk ö för att följa upp en tidningsartikel om en lokaljänta som verkar ha bortförts med mystisk graviditet som följd. Bland typerna som förväntas locka till fetgarv finns den arketypiska ufo-nörden med dålig hy och självkänsla, en bimbo och en ultragay skådis för "rekonstruktionerna", samt en grälande kamera/ljud-duo.

Teamet får snart ångra sin hånfulla attityd till intervjuobjektet när de blir varse att utomjordingar i allra högsta grad har landat och inte är komna i fred. Den bortförda tjejens hillbillybrorsor tar snabbt till vapen, men kommer fienden vara dem övermäktig? Och kommer någon bry sig?

Lämpligt billigt ser det ut, vilket ju hör till, med en "filmlook" på mediagymnasiumnivå och 3D-animationer av allra enklaste sort bredvid det någorlunda välgjorda sminksplattret. Den här "vi gör film fast vi inte har råd"-attityden brukar alltid ge lite extra sympatipoäng i min bok, men de slösas bort på det enkla faktum att jag inte har särskilt roligt - trots eller för att jag verkar ha sett de flesta av Jake Wests favvofilmer. Det allra första South Park-avsnittet tål också att nämnas, för skändad boskap och närgånga anatomiska undersökningar begångna av utomjordingar mot människor är återkommande inslag, men även här var det roligare "då än här".

En hel del äckel och kroppsvätskor skvätter omkring, kanske så att filmarna ska kunna säga "du är bara känselmagad och snobbig" åt dem som inte behagar skratta, och de refererande enradingarna haglar lika tätt som hagelskotten, kanske för att filmarna ska kunna säga "det är ju en hyllning" åt dem som tycker allt känns tråkigt bekant.

Bland scenerna med ett visst mått av kreativitet kan man väl ändå nämna när ljudkillen, förblindad av aliengift, ska försöka orientera sig och lokalisera en annalkande utomjording med hjälp av sin mickbom.

Ett litet kultfölje och beröm från diverse indiefestivaler har tydligen filmen samlat ihop, så kanske är jag ändå gammalmodig och humorlös när jag nostalgiskt längtar efter att se om "Braindead" istället för att följa den här irrande resan till slut.

© Anders Lindahl
2007-04-02


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Evil Aliens, Jake West: Cr: Noble Entertainment

Originaltitel: Evil Aliens
Storbritannien, 2005
Regi: Jake West
Med: Christopher Adamson, Emily Booth, Sam Butler, Tree Carr, Tim Clark, m.fl

Genre: Komedi, Sci-fi, Skräck
Hemmabio: 2007-04-04     

Dela |