Stratosphere Girl (2004)

Ibland är konstigt bra, ibland är det bra dåligt

2 russin

Det här får bli en kort recension. Jag hoppas det är ok. Det finns ärligt talat inte så mycket att säga om M.X. Obergs film "Stratosphere Girl".

En 18-årig fransyska (debuterande Chloë Winkel) hamnar som av en händelse i Tokyo och delar där lägenhet med fyra andra tjejer. De jobbar alla på en klubb som specialiserat sig på att erbjuda västerländska tjejer som sällskap för klubbens klientel. Angela är egentligen serietecknare men hamnar även hon på klubben för att dra in lite pengar. Hos dras också in i mysteriet med en tidigare rumskompis som försvunnit spårlöst.

"Stratosphere Girl" berättas på en rad olika sätt utifrån Angelas synvinkel; genom hennes ständigt närvarande, och rätt irriterande, berättarröst, genom hennes serieteckningstolkningar av händelserna runt henne och genom själva historien. Kan man berätta en rakt avfilmad historia utifrån ett enskild karaktärs perspektiv? På ytan verkar historien rakt berättad men det kan också vara så att händelserna enbart speglar Angelas syn på dem och det är inte helt säkert att hennes verklighet är så objektiv som man först skulle kunna tro.

Låter det intressant? Det är nog vad Matthias X. Oberg, som står för både manus och regi, tänkt sig, men tyvärr lyckas det inget vidare. Filmen tar sig onekligen vatten över huvudet i sina strävanden att vara kreativ och konstnärligt finurlig. Resultatet är snarare ett berättarmässigt sammelsurium utan tydlig riktining. Filmen blir aldrig överdrivet pretentiös men den blir heller aldrig intressant, vilket måste anses vara en klar nackdel.

Två russin blir det i alla fall men omslagets uppmaning att se filmen som "en blandning mellan 'Lost in Translation', 'Amelie från Montmartre' och japansk animé" kan man glömma rakt av.

© Andreas Hallgren
2007-04-02

Originaltitel: Stratosphere Girl
Nederländerna / Tyskland / Italien / Schweiz / Storbritannien, 2004
Regi: Matthias X. Oberg
Med: Chloé Winkel, Jon Yang, Rebecca R. Palmer, Tuva Novotny, Tara Elders, Linda Steinhoff, Filip Peeters m.fl.

Genre: Drama, Mystery     

Dela |