Free Jimmy (2006)

Infantil komedi om knarkande elefant

0 russin

På russin.nu skriver vi för att vi tycker det är intressant med film och att det är roligt att skriva om densamma. Vi gör det helt ideellt vilket ibland är synd. "Free Jimmy" är nämligen en film som man borde få betalt för att se. Att detta norska animationsspektakel får biopremiär istället för att gå direkt till dvdrea-backen på Statoil är ett mysterium. Ännu märkligare är att den har fått en rad kända personer att göra rösterna. Blev de lurade på något sätt? Det kommer i alla fall biopubliken bli om de förväntar sig en komedi i 3D-form.

Den tillkrånglade historien utspelar sig i de norska fjällen och kretsar kring titelns Jimmy, en knarkberoende cirkuselefant med flera kilo heroin inopererat i rumpan för smugglingsändamål. När elefanten, hög som ett hus, rymmer från cirkusen blir det helt andra cirkuskonster bland dvärgbjörkarna. Knarket tillhör Roy-Arnie och denne, tillsammans med sina flummiga kumpaner, försöker hitta den förrymda elefanten för att återfå sitt knark samtidigt som de jagas av den motorcykelburna samemaffian som Roy-Arnie har blåst. Elefanten jagas även av synnerligen militanta djurrättsaktivister och ett gäng galna jägare. Vi får också träffa en snäll älg. Låter det roligt? I så fall har du faktiskt fått helt fel uppfattning om filmen.

Vi börjar sågningen med själva utseendet. Jag vet inte om det beror på ett aktivt val från filmskaparen Christopher Nielsen, på mycket begränsade resurser eller på en stor dos inkompetens, men så här dålig 3D-animering har vi inte sett på bio de senaste tio åren. Visst, det här är, enligt uppgift, den första 3D-animerade långfilmen från Norge och man kan väl inte förvänta sig Pixarkvalitet, men det här är ibland rent pinsamt. Förutom att den påtända elefanten hade kunnat vara en påtaglig svårighet att realisera hade det nog varit lämpligare att faktiskt göra denna film med verkliga skådespelare istället eftersom 3D-animation uppenbarligen inte är detta filmteams starka sida. Det hade fortfarande inte blivit en speciellt bra film, men den hade åtminstone inte varit på gränsen till outhärdlig för en animationsintresserad åskådare som mig själv.

Något som verkligen krävs av filmer med begränsade tekniska möjligheter, oavsett om de är animerade eller ej, är ett riktigt, riktigt bra manus. Lågbudgetfilmer kan skattas högt för sina bra idéer och därigenom bli väldigt sevärda trots ett kanske inte helt perfekt genomförande. "Free Jimmy" är däremot lika rutten på manussidan tyvärr.

Christopher Nielsen har med friskt mod blandat knark, sex, mord och annat övervåld och försökt skapa komedi enbart med att ha med dessa ingredienser, inte genom att göra något roligt av dem. Det finns en klar inspiration av Ralph Bakshis "Fritz the Cat" från 1972 i detta. På sjuttiotalet och även långt därefter var animation nästan uteslutande ämnat för barnaögon och Bakshi gjorde något unikt när han skapade en tecknad film den vuxna publiken.

Mycket har hänt inom animationen sedan dess, inte minst genom den japanska animen, och animerad film är numera en filmteknik bland andra. Vilken publik filmen riktar sig till beror helt på ämnesvalet, inte på formen av film. Det finns alltså inga tabun kvar för Christopher Nielsen att bryta mot, om detta nu var tanken.

Naturligtvis blir det inga russin för "Free Jimmy" och jag vill till och med utfärda en varning för att spendera tid och pengar på detta. Det är helt enkelt inte moraliskt uppbyggligt att se så här dåligt utförd film.

© Andreas Hallgren
2007-04-02Originaltitel: Free Jimmy
Norge / Storbritannien, 2006
Regi: Christopher Nielsen
Med: Woody Harrelson, Simon Pegg, Phil Daniels, Jay Simpson, Kyle MacLachlan, Samantha Morton, Jim Broadbent m.fl.

Genre: Action, Komedi
Svensk biopremiär: 2007-04-27     

Dela |