Blades of glory (2007)

Den är faktiskt rolig

3 russin

Ett grälande samarbete skapat av rent nödtvång får lustiga följder i ännu en av de där Ferrell-filmerna.

Konståkning är i sig rätt komiskt, med sin gammalmodiga estetik och högst relativa syn på häftighet. Chazz (Ferrell) är i filmens början en riktig rebell som vinner de kvinnliga åskådarnas gunst och de manliga ditos respekt genom en "rockig" attityd till sporten. Jimmy (Heder, från bland annat "Napoleon Dynamite") är en mer typisk, om än överdriven, konståkare som framför sitt nummer med påfågelsvans och en duva dold någonstans i kostymen.

De är förstås bittra rivaler och blir desto bittrare när ett bråk på den delade guldpallen får dem bannlysta från sporten de älskar, för all framtid.

Eller...? En stalker/beundrare räddar dem undan glömska och skitjobb genom att upplysa dem om ett enkelt faktum: de är bara avstängda från sin specifika gren. De skulle kunna tävla vidare som paråkare.

Träning, gräl, kärlekskomplikationer och kamp mot det samvetslösa syskonparet Van Waldenberg följer. För att undvika den gayighet som annars lätt hade kunnat avskräcka en del tittare har man skrivit Ferrells karaktär till en kvinnokarl och sexmissbrukare och även givit Heder ett romantiskt intresse. Det är otroligt traditionellt och det är inte ens en nyskapade drift med den traditionella sportfilmen. "Strictly Ballroom" möter "Kingpin" på isen, kort och gott för att plocka några självklara jämförelser.

Men det är kul, på ett tramsigt och högljutt vis. Om... (infoga valfri caveat här, typ "om man är på rätt humör"). Och det syns att de tu faktiskt har jobbat rätt hårt på att träna in skrinnandets grunder, för att utföra åtminstone de enklare manövrerna själva.

Det leder mot VM, där deras tränare hoppas att det livsfarliga tricket "Iron Lotus" ska kunna utföras utan dödsoffer och där kampen de tävlande paren emellan ställer verklighetens Tonya Harding i skuggan. Det leder också till många garv på vägen, för "Blades of Glory" är en lustig idé om en lustig sport använd på många lustiga vis. Dessutom har den en riktigt trovärdigt corny temalåt och replikskiften som det här:

Chazz: Then bring it on!
Jimmy: It is on!

Och kommentarer från kommentatorerna på den här nivån:
"Jimmy may be renowned for his personal hygiene, Scott, but after that performance, he's starting to reek... Of gold."

© Anders Lindahl
2007-09-30

Källa: UIP

Originaltitel: Blades of Glory
USA, 2007
Regi: Will Speck Josh Gordon
Med: Will Ferrell, Craig T. Nelson, Jon Heder, Amy Poehler m.fl.

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2007-05-11     

Dela |