Illusionisten (2006)

Sluta jiddra - börja trolla

2 russin

Mina förhoppningar var att ”Illusionisten” skulle vara ungefär som ”The Prestige”, den fantasifulla om än inte världsomstörtande filmen där Hugh Jackman och Christian Bale trollfajtas med varandra. Jag vet inte vad det är med trollkarlar men den där sekelskiftesmagin har en mystik om sig som är svår att motstå. Och trollkarlar är ju oftast jättecoola – såvida de inte heter Siegfried & Roy eller Joe Labero.

”Illusionisten” är inte så mycket en trolla-film som en thriller om förbjuden kärlek, ett mordmysterium med ett ton mer eller mindre lyckade twistar. Den här filmen vill lura dig – på samma sätt som trollkarlen Eisenheim för sin publik bakom ljuset – men lyckas inte så himla bra.

Edward Nortons karaktär Eisenheim skiljs redan i unga år från sin käraste Sophie Von Teschen (Jessica Biel från ”Sjunde himlen”). Som man av folket och kvinna av börd är deras kärlek förstås dömd på förhand. Men de möts på nytt i vuxen ålder, Von Teschen nu trolovad till den snarstuckne fursten som till skillnad från gemene mans fascination för trollkonster, tar konsterna som personliga förolämpningar. Hans gå-över-lik-strävan att nå den kejserliga tronen sätter rejäla käppar i hjulet för Norton och Biels lycka.

För att undkomma fursten och hans högra hand polischefen (Paul Giamatti) tvingas Eisenheim använda sina magifärdigheter. Och det blir en liten hjärnornas kamp - den godhjärtade, smarta illusionisten mot den tröge, onde makthavaren. Man behöver inte vara raketfysiker för att lista ut vem som vinner den kampen.

Det är förutsägbarheten som knäcker ”Illusionisten”. Giamattis polischef försöker ge filmen ett etiskt och moraliskt djup men man anar vart det bär hän nästan efter första bildrutan han syns i. Varken Biel eller Norton imponerar och det känns oengagerat hela vägen. Manustwisten på slutet känns sökt och konstruerad. Man känner att det har suttit en svettig manusförfattare och försökt sy ihop hela soppan. Och när man börjar ana konstruktionen bakom, känns det inte som om filmen lyckats trollbinda en särskilt väl.

Ett fåtal häftiga trolleriscener och en ojämn Giamatti räcker alltså inte. Två russin för habil underhållning.

© Johan Hultgren
2007-05-06

Originaltitel: The Illusionist
Tjeckien / USA, 2006
Regi: Neil Burger
Med: Rufus Sewell, Paul Giamatti, Edward Norton, Jessica Biel m.fl.

Genre: Drama, Mystery, Romantik, Thriller
Svensk biopremiär: 2007-04-27
Hemmabio: 2007-07-25     

Dela |