A Guide to Recognizing Your Saints (2006)

En New York-minut

3 russin

Jag har aldrig varit i New York. De föreställningar jag har om staden har jag därför fått från otaliga teve- och filmskildringar jag sett genom åren, inte minst från Scorsese. Jag känner mig därför väl hemmastad i Dito Montiels barndomsskildring från den nedgångna stadsdelen Queens. Detta är både på gott och ont, så som förutfattade meningar brukar vara.

"A Guide to Recognizing Your Saints" är både skriven och regisserad av Dito Montiel och han är även huvudpersonen i dramat, fast spelad av Robert Downey Jr som vuxen och av Shie LeBeouf som tonåring. Dramats Dito har lämnat Queens bakom sig men blir övertalad av gamla vänner att återvända eftersom hans far har blivit sjuk. Detta inleder en resa i tillbakablickar till uppväxten på 80-talet. I tillbakablickarna får vi veta mer om den unge Dito, den misshandlade och våldsamme Antonio, den drömmande nykomlingen Mike, den flummige Guiseppe och, inte minst, Ditos pappa (Chazz Palminteri) som har mycket bestämda åsikter om Ditos ambition att söka sig bort från stadsdelen.

- You live in Queens, you die in Queens, säger han så snart ämnet dyker upp.

Genom att blanda tillbakablickar med scener från nutid förtydligas bilderna av vad som hänt tidigare och hur det har gått för dramats personer.

"Saints" är en välskriven och i det stora hela välspelad film om att ta sig ur en destruktiv tillvaro och det pris som man får betala för detta. Det märks att Montiel talar från egen erfarenhet. Dramat känns äkta och det finns få delar av det som är helt svarta eller helt vita. Det är därför, som titeln antyder, svårt att känna igen helgonen, till och med i efterklokhetens klarsyn. Någon "Dummies Guide" till verkligheten gives icke.

"Saints" skildrar ett intressant drama, men möjligheterna till identifikation är begränsade om man, som jag, inte kan relatera till karaktärerna på annat sätt än utifrån andra filmer. Personerna är tydligt identifierade främst genom sin omgivning och denna omgivning är en av de viktigaste karaktärerna i dramat. "Saints" är en film av och om Dito Montiel, varken mer eller mindre, och detta gör den till något av en parantes tyvärr.

© Andreas Hallgren
2007-04-04Originaltitel: A Guide to Recognizing Your Saints
USA, 2006
Regi: Dito Montiel
Med: Channing Tatum, Dianne Wiest, Eric Roberts, Robert Downey Jr., Rosario Dawson, Shia LaBeouf, Chazz Palminteri m.fl.

Genre: Drama, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2007-04-20
Hemmabio: 2007-09-05     

Dela |