Epic Movie (2007)

Knappast episkt. Knappt ens film.

0 russin

Jag vet inte om det är sorgligt eller roligt att läsa Jason Friedbergs och Aaron Seltzers filmografier. Konsekvent är det i alla fall. Förutom "Spy Hard" och den egenregisserade "Date Movie" har dessa två herrar varit med och skrivit "Scary Movie" ett, två, tre, fyra och, ja, ni gissade det, fem (kommer visst nästa år, hurra). De borde med andra ord kunna ett och annat om att skapa billiga filmparodier som är så långt från ZAZ-genialitet som man kan komma och de utnyttjar denna talang till fullo i "Epic Movie".

Grundhistorien i denna sammanslagning av osammanhängande filmparodier handlar om fyra förvuxna barn som alla vinner en gyllene biljett till Willy Wonkas chokladfabrik och därifrån hamnar i landet Gnarnia (det stavas så för att undvika copyrightintrång och tas med här för att visa på höjden på skämten, varav denna stavning var ett. Jag skrattar fortfarande.) där de måste kämpa tillsammans med lejonet mot "The White Bitch" (haha igen).

"Epic Movie" gör egna versioner på scener från "Da Vinci-koden", "Nacho Libre", "Snakes on a Plane", "Narnia", "Kalle och chokladfabriken" och ytterligare några, men Friedberg och Seltzer lyckas inte skruva till dessa på något roligt vis. De tycks tro att humorn skapat sig själv bara genom att man tar en framgångsrik film, gärna av en barnvänlig variant, och sätter in några sexskämt eller vuxna i barnkläder i densamma. Jag förstår helt enkelt inte tanken bakom detta spektakel. Om man tar "Kalle och chokladfabriken" som exempel, gärna den äldre versionen från 1971, hittar man ju långt fler dubbelbottnar och tveksamma anspelningar i originalversionen än vad man gör i denna tillskruvade parodi.

Jag måste ärligt säga att jag blir förvirrad och frustrerad av "Epic Movie" och alla dess brister men framför allt blir jag rejält uttråkad redan på ett tidigt stadium. Det är inte roligt att bli det när man ser något som sägs tillhöra genren "komedi".

Men jag hittar faktiskt ett roligt skämt och det redan i titeln till "Epic Movie": ingen av de filmer de parodierar är "episk". Det är humor det... suck!


Fotnot: Förkortningen ZAZ ska utläsas David Zucker, Jim Abrahams och Jerry Zucker, skaparna av bland annat "Titta vi flyger" och "Den nakna pistolen". Inte heller dessa herrar klarade alltid balansgången mellan fånigt och löjligt fånigt men när de gjorde det kunde det bli fantastiskt bra, som i just nämnda "Titta vi flyger" från 1980.

© Andreas Hallgren
2007-05-15Originaltitel: Epic Movie
USA, 2007
Regi: Jason Friedberg Aaron Seltzer
Med: Kal Penn, Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Crispin Glover, Carmen Electra m.fl.

Genre: Komedi, Äventyr
Svensk biopremiär: 2007-04-04     

Dela |