The Killing Floor (2006)

Make. Me. Care.

2 russin

Ur skribentens bondepraktika:
Om man inte kan säga något gott eller ont om en film, så är det bäst att inget säga. Så det blir en ganska kort recension...

Något litet kan jag ändå säga, och filmen ger mig en gratis start genom nyckelrepliken "gör så jag bryr mig". Det gör den nämligen inte själv. Lite spännande är det, men mest sitter jag och försöker förutsäga nästa oväntade vändning (och lyckas sorgligt ofta) istället för att just bry mig.

Det jag inte bryr mig så mycket om skulle kanske kunna beskrivas som om en känselmagad manuselev som ändå försett sig på Dario Argentos thrillers utgått ifrån Michael Hanekes "Dolt Hot" för att skapa en film som är billig att filma. Riktigt så dåligt som jag just fick det att låta är det alls icke, men det är alltså inte heller nämnvärt bra. Halv- eller okända skådisar som sköter sig okej snarare än fenomenalt är knappast vad den här storyn behöver för att "slå". Hyfsad dialog snarare än knivskarp räddar den från uselheten men lyfter den näppeligen till landet lysande.

Anyways, David (Marc Blucas, från bland annat "Buffy") är framgångsrik agent för (mestadels) rysarförfattare, en ytlig sälle som sällan har ett vänligt ord till övers för någon men kompenserar med att skaffa sig New Yorks mest åtråvärda lägenhet. Han börjar snart nog terroriseras med hjälp av foton och videoband. Bland den stora skaran potentiella misstänkta finns en knepig polis, sonen till lägenhetens före detta ägare, en besviken kollega, en lysten granne och hans timida men söta sekreterare. Alla (nästan) hinner de ta sig in i hans lägenhet och skrämma honom, med goda, sexuella eller onda avsikter. Någon spelar ett raffinerat spel med honom, som tids nog ska resultera i att David använder en yxa och ser arg ut. Det ser man på omslaget. Det ser man redan i den rörliga bakgrunden till dvd:n för den delen så någon spoiler kan man inte kalla det.

Men vem är "skurken"? Och hur intressant är det att åter älta temat om hur någon som jobbar med att skrämmas själv hamnar i en Skrämmande Situation? Och vad är den stora twisten som oundvikligen nalkas? Svaret får du om du ser "The Killing Floor". Eller om du ser halva och gör en inspirerad gissning. Om du inte vill veta svaret och inte prompt måste se mer av Reiko Aylesworth från "24" rekommenderar jag någon annan film. "Gandhi", kanske. Den är väldigt givande.

© Anders Lindahl
2007-03-23


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Originaltitel: The Killing Floor
USA, 2006
Regi: Gideon Raff
Med: Marc Blucas, Shiri Appleby, Reiko Ayleswoth, John Bedford Lloyd

Genre: Thriller
Hemmabio: 2007-03-14     

Dela |