Snowcake (2006)

Allvarlig varm humor

4 russin

Alex (Alan Rickman) plockar upp den unga Vivienne på vägen mot Winnipeg. Hastigt och högst oväntat blir bilen påkörd av en lastbil. Alex stiger ur bilen utan en skråma, men hans medpassagerare omkommer omedelbums. Märkt av tidigare händelser i livet ser han sig tvungen att besöka närmaste anhörig till lifterskan, kanske för att rentvå sig själv, kanske för att bara visa sitt medlidande.

Mötet blir dock inte riktigt som Alex har tänkt sig. Viviennes mor verkar vara den enda i det lilla samhället som inte bryr sig om att hennes enda barn precis har omkommit. Linda (Sigourney Weaver) är autistisk, hennes vardag är hårt inrutad av regler och rutiner som hon aldrig skulle kunna klara sig utan. Dotterns död är helt enkelt något man måste acceptera, och att Alex visar medlidande för någon han inte lärt känna är för Linda helt och hållet ofattbart.

Nej, Lindas största problem är sophämtningen. Varje tisdag ska soporna bäras ut, något som dottern tog hand om ända tills den dag hon gick och dog. Till slut går Alex med på att bo hos Linda tills tisdagen inträffar, detta mot att Linda låter honom ta hand om det praktiska kring begravningen vilken passande nog inträffar på måndagen.

Och där har vi nästan hela handlingen i ett nötskal. Fascinerad och skrämd av Lindas inställning styr Alex upp verksamheten kring begravningen så gott det går, samtidigt som han får en inblick i Lindas hårt inrutade liv där dock mycket trampolinhoppning och lek ingår. Att det här faller in i genren drama är svårt att missa, men Snowcake bjuder även på mången komiska infall där man inte skrattar åt Linda utan med henne.

Lindas liv fascinerar. Dessutom finns det både ett och annat sidospår; Alex bakgrundshistoria, den flirtiga grannen, den irriterade konstapeln, allt tillför historien sötma och sälta. Alan Rickman är duktig som vanligt, han är som gjord att spela deppig engelsman, men det här är givetvis Weavers film, hon får ta plats och hon gör det bra.

Titeln till trots lämnar Snowcake en varm skön känsla i kroppen. En perfekt fredagsmysfilm, trots den till synes tunga storyn.

© Christer Johansson
2007-03-19


Tack till SF Video för recensionsexemplar
©2005 Fortissmofilms
Sigourney tycker om snö

Originaltitel: Snowcake
USA, 2006
Regi: Marc Evans
Med: Alan Rickman, Sigourney Weaver, Carrie-Anne Moss, David Fox

Genre: Drama
Hemmabio: 2007-02-21     

Dela |