City on Fire (1987)

Tarantinos trampolin?

3 russin

"City on Fire" är ett toppenexempel på hur Hongkong glatt lånat idéer och teman från Hollywood, för att sedan bli den "bestulna" parten när väl Hollywood fick upp ögonen för den lilla brittiska kolonin.

Ryktena om hur Tarantino skulle ha modellerat hela sina genombrottsfilm "De hänsynslösa" på "City on Fire" känns dock väldigt länge väldigt överdrivna när man stiftar bekantskap med "originalet". Det är kort och gott en helt annan historia. Däremot ser man rätt fort att det är en av Chow Yun-fats bästa prestationer - och det säger jag inte lättvindigt.

De bästa av avsikter gör att Ko Chow får skjuta på bröllopsplanerna och en sista gång ge sig in i den undre världen under falsk flagg. Han är rätt sugen på att lämna livet som undercoversnut, inte minst eftersom en sådan yrkesbana kan vara ett sätt att för tidigt lämna livet - punkt. Hans farbror i kåren behöver dock visa sig på styva linan gentemot en ung och känslokall streber så som den gode bror- eller systersonen gör han sin plikt.

Det är en rejäl uppoffring han gör, även om den oerhört stressiga situation han nästlas in i nästan har komiska poänger (kanske delvis för att den påminner mig om Cary Grants dilemman i "Arsenik och gamla spetsar"). Problemen hopar sig och kollegorna är inte direkt honom behjälpliga. Å andra sidan gör ju arresteringar och brutal misshandel från lagens väktare att hans täckmantel som vapensmugglande skurk blir desto mer trovärdig.

En god vän på fel sida lagen får han i förbifarten (Danny Lee, som senare skulle återse Chow i John Woos "The Killer"), och efter någon timme börjar man ana att Quentin har sett filmen när likheterna mellan denne och Harvey Keitels karaktär alltmer visar sig. När slutscenerna spelats upp är det ingen tvekan - vissa scener är rena kopior - men tro inte att du vet hur allt kommer sluta för det.

Jag tenderar att klaga på det mesta Tarantino gör numera, men rättvisa ska vara rättvisa och hans debut står ändå intakt kvar. I den är det dialogen, humorn och de smarta kronologiska hoppen som imponerar. Här är det en tung och nervig historia och inte minst Chows starka insats som förtjänar beröm. Det är varken tokstunt eller "heroic bloodshed" som är filmens styrka, även om det mot slutet ändas en hel del liv under våldsamma former- snarare är det ett våldsamt och rätt sevärt drama.

Ringo Lam har petat in del ganska konstiga och fåniga repliker ibland och en del relationskomedi i början känns mest underlig, 80-talssaxofonerna ylar kanske lite väl ofta i bakgrunden och slutcollaget är verkligen ett stämningspajande barn av sin tid. Fotot är å andra sidan krispigt och snyggt och skådisarna överlag bra. Det blir en trea till en film som inspirerat en numera dålig regissör till att göra en ännu bättre.

© Anders Lindahl
2007-03-11

Originaltitel: Lung fu fong wan
Hongkong, 1987
Regi: Ringo Lam
Med: Chow Yun-fat, Danny Lee, Sun Yueh, Carrie Ng, mfl

Genre: Action, Drama
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007

     

Dela |