A Chinese Ghost Story (1987)

Film när den är som filmigast

4 russin

"A Chinese Ghost Story" var frånsett gamla Bruce Lee-klassiker min första lektion i ämnet "varför Hongkong-film är så himla kul" och jag har svårt att tänka mig en bättre introduktion. Jag rankar den fortfarande i toppskiktet och att återse den i Hong Kong Legends fina utgåva är inte bara ett nostalgiskt nöje. Den är snygg att se och väldigt underhållande, har en mysig sagostämning och inte minst den sympatiske Leslie Cheung i huvudrollen.

En liten notis direkt: "I demonernas våld" har filmen kallats på svenska, men eftersom uppföljarna inte fått någon svensk titel ser jag för gott att konsekvent använda den engelska.

Ling, en naiv, klumpig och oskuldsfull skatteindrivare (Cheung) träffar på en vacker kvinna i en hemsökt skog och tycke uppstår genom några slumpartade möten. Detta tycke är kanske inte nödvändigtvis något bra, även om hon är söt. Siu Sihn, spelad av bildsköna Joey Wong, är nämligen en motvillig mansslukerska i en hemsk demons tjänst, dömd att snärja lystna män för sin "madames" räkning, och skallrandet från hennes fotbjällra är det sista ljud mången vandrare hört. Att Siu Sihn också är död är något Ling inte inser förrän sann kärlek uppstått. Madamen, ett trädmonster med minst sagt enorm tunga, har Sihns aska i sitt förvar och därmed en obarmhärtig hållhake på flickan.

Till råga på allt ska Siu Sihn snart giftas bort med "svarta bergets furste". Ett sådant elände. Men Ling är inte beredd att ge upp så lätt. Ända ner i dödsriket bär det till slut, med djärv beslutsamhet och de bästa av avsikter.

"Hjälparen" som huvudpersonen träffar på är en stapelvara i genren, och förstås i gamla folksagor från hela världen. Här har vi ett av de bättre exemplen. Ute i skogen träffar Ling nämligen på två svärdsmästare inbegripna i en duell som pågått i evigheter. Den ene fäktaren, Mandarin Yin (spelad av veteranen Wu Ma), kommer bli en ovärderlig hjälp och läromästare i den övernaturliga värld som Ling ramlat huvudstupa i. Yin, som trött på människors hyckleri lämnat civilisationen bakom sig för att kämpa mot ondskan, har stenkoll på mystiska ting men vet knappt själv längre om han är död eller levande. I ett musikalnummer presenterar han drucket sin filosofi, en scen som inte alls har något i filmen att göra men på något besynnerligt vis trivs där ändå.

En slags lekfull skräckgenre blandar sig också i med trevligt resultat. Helt ovetande undgår exempelvis Ling en skara ruttnade zombies i ett möte mellan stopmotion och slapstick. Det kan inte vara en tillfällighet att flera scener och kameraåkningar påminner starkt om Sam Raimis "Evil Dead", och det gör verkligen ingenting. Väldigt lite gör det också att stopmotionsekvenserna håller ungefär samma klass som i Raimis gamla rullar. De hör också till undantagen i en film som med tanke på sin ålder har riktigt fina effekter.

Folk som fäktas med övernaturlig vighet, spränger saker på avstånd genom att rita ett tecken i handen och tar sig fram flygandes mellan träden slog mig förstås med häpnad vid första mötet med filmen - då genrenamn som wuxia och termer som wire-fu var mig fullkomligt obekanta. Sällan har jag dock efteråt sett filmen slås på fingrarna i dessa avseenden, det är fortfarande fetsnyggt. "Kan du qing gong?" undrar Ling imponerat när Siu Sihn hoppar några meter upp i luften, mer anmärkningsvärda än så är inte fantastiska bedrifter i den här härliga genren.

Hongkongregissören Ching Siu-tung är kanske lika känd som actionkoreograf med sitt arbete på bland annat Woo-filmer som "The Killer" och spektakel som "Hero" och bjussar mycket riktigt på ett antal spektakulära kampscener. Drivande kraft var annars producenten Tsui Hark, vars inflytande på filmen var stort. Konstigt nog tycker jag den här filmen fungerar mycket bättre än många där Hark själv står som regissör.

Filmen må vara gjord med ett lättsamt handlag, men den har också stil, sensualitet och något som saknas helt i många av Tsui Harks egna effektspektakel, nämligen timing. Filmen får hämta andan ibland, utan att någonsin därmed låta tristessen sätta in. Skådespelarna kan faktiskt spela, även om de inte är rädda för att spela över lite emellanåt och inte minst Leslie Cheung hade som sagt klar komisk talang.

Dränkt i overkligt blåfiltrerat ljus, filmad i skrytsamma åkningar och fylld med knasiga idéer och berättarglädje är "A Chinese Ghost Story" en heltigenom charmerande snabbkurs i Hongkongfilm. Se den och gläds!


FOTNOT
Siu-tung jobbar alltjämt på som regissör, ibland i Hollywood och med diskutabla storheter som Steven Seagal, ibland på hemmaplan som i "Naked Weapon".

© Anders Lindahl
2007-03-09


DVD / Blu-ray

Engelska hjältarna Hong Kong Legends har förstås en utgåva. Bilden är jättefin och textningen bra, vilket hade räckt för mig, men givetvis lägger de med en hög kvalitativt extramaterial.

Långa intervjuer med producenten Tsui Hark och Wu Ma (som spelar Yin), en legend som startade på likaledes legendariska Shaw Brothers Studio och en fin text-o-bild-hyllning till Leslie Cheung, skriven av genreexperten Bey Logan som också pratar på det faktaspäckade kommentarsspåret.

Logan är för övrigt ingen "boklig expert" utan har jobbat i Hongkongs filmindustri och träffat de storheter han pratar om. En intressant herre att lyssna på, med andra ord, med ett enormt intresse för ämnet. Han pratar på otaliga av HKL:s releaser.


Originaltitel: Sinnui yauwan
Hongkong, 1987
Regi: Ching Siu-Tung
Med: Leslie Cheung, Joey Wong, Wu Ma, Siu-Ming Lau, m fl

Genre: Action, Fantasy, Komedi, Romantik, Skräck
Teman: Hongkongveckan 2007

Relaterat: A Chinese Ghost Story 2 (1990)

Relaterade artiklar
Hongkong!


Ingår i följande teman


Hongkongveckan 2007





     

Dela |