Human Trafficking (2005)

En viktig film

4 russin

Jag har inte sett Lilja Forever, men gissningsvis är den ett strå råare och överjävligare än Human Trafficking. Är du ute efter den perfekta fredagsmysfilmen ska du dock leta efter något annat i videohyllan, ty första delen, det här är en TV-film uppdelad i två avsnitt, är gräsligt tung och jobbig att beskåda.

Handlingen sammanfattad i en väldigt lång mening: Kate Morozov (Mira Sorvino) skaffar sig ett nytt jobb på ICE (Immigration and Customs Enforcement) och tar på sig uppdraget att sätta stopp för en global människohandelsliga, ledd av Sergei Karpovich (väldigt elakt spelad av Robert Carlyle). Sergei kidnappar barn och gör dem till sexslavar, lurar unga kvinnor in i prostitution via modelltävlingar, och spelar in porrfilmer med autentiska våldtäkter. Bland annat. I första delen får vi till stor del ta del av alla dessa sysselsättningar, vilket tär på krafterna.

Det är proffsigt gjort, mycket verkar vara filmat "on location" (Europa, Asien, USA). Med tanke på ämnet känns det som en fis i rymden att ta upp, men att skådespelarna pratar engelska med brytning istället för "orginalspråk" känns aningens irriterande, framför allt när de senare "pratar engelska" med exakt samma brytning. Men det finns, som skrivet, värre saker i världen att oroa sig för.

I del två förvandlas det tunga dramat till en mer konventionell action/thriller. Om första delen visade på problemet, är del två lösningen. Tyvärr blir det på något vis lite väl lättsamt, Kate hittar ledtrådar lite väl enkelt, och visst finns det en viss amerikansk smörighet som tittar fram då och då. Manuset håller helt enkelt inte riktigt hela vägen. Men trots detta är "Human Trafficking" en viktig film, som alla borde se. Efter det kanske fler försöker göra något åt den trots allt ganska vidriga världen vi lever i.

© Christer Johansson
2007-03-19


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Nada, nichts, nothing, inget extramaterial.
Originaltitel: Human Trafficking
Kanada/USA, 2005
Regi: Christian Duguay
Med: Mira Sorvino, Donald Sutherland, Rémy Girard, Isabelle Blais, Laurence Leboeuf, Robert Carlyle, Emma Campbell

Genre: Drama, Thriller, TV-serie     

Dela |