How is your fish today? (2006)

Spännande genremix

4 russin

Hui Rao, bosatt i Beijing, har slitit länge som manusförfattare utan att komma nånstans. Han knäcker extra som filmlärare samt jobbar en dag i veckan som programledare för ett filmprogram med inriktning mot film från väst. Hui verkar allmänt less och nedstämd över att "sitta fast" i Beijing samt att han inte når några större framgångar med sina manus. Han börjar drömma sig bort via det manus han arbetar på för tillfället; en man mördar sin kvinna i södra Kina och tvingas fly genom landet för att slutligen hamna i Mohe, en mytomspunnen plats i norra Kina på gränsen mot Ryssland.

Hui bygger upp en romantiserad och spännande bild av vad som väntar i Mohe, det är dagsljus 20 timmar om dygnet och norrsken de resterande fyra timmarna. Hui lever sitt liv genom manuset han skriver, men till slut räcker inte det till längre, han tar steget och sätter sig på tåget för att få uppleva något nytt och för att kunna avsluta sitt filmmanus. Men motsvarar Mohe hans förväntningar?

"How is your fish today?" grep tag i mig omgående. Huis liv är likt en vanlig spelfilm med dialog, men när vi hamnar i manuskaraktärens liv är det enbart Huis berättarröst som förtäljer vad karaktären säger, tycker och tänker. Hui arbetar fram manuset samtidigt som vi tittar på slutresultatet, meta är bara förnamnet. När vi sett på Huis alldagliga liv "för länge" växer en längtan att se hur det går med hans manuskaraktär, och vice versa.

Då och då klipps det in dokumentärt material, intervjuer med folk som är på väg till Mohe och vad de förväntar sig av besöket. Detta bygger ytterligare på den myt som Hui har gett näring till genom hela filmen, Mohe verkar ju vara en fantastiskt vacker by med nästan sagolika kvalitéer. När Hui slutligen anländer till Mohe krossas drömmen totalt. Mohe är en otroligt fattig fiskarby där det alltid är kallt, norrskenet syns inte alls, och livet är allmänt skithårt och stentufft.

Samtidigt som Huis drömmar krossas ändrar också filmen inriktning radikalt. Plötsligt befinner vi oss i en dokumentär som visar det hårda livet i byn. Invånarna i Mohe är det enda som är i fokus, Hui och hans manus är som bortblåsta. Och plötsligt är filmen lååångsam och rätt så tråkig. Femton-tjugor minuter senare är Hui tillbaka på allvar, men då är magin i det närmaste bruten. När filmen är slut fattar jag ingenting; har jag precis nyss bevittnat världens konstigaste genremix?

En sökning på nätet när jag kommer hem ger mig ett snabbt svar. Tydligen skulle Xiaolou Gou göra en dokumentär om Mohe, men det visade sig snabbt att byn inte motsvarade förväntningarna - inget norrsken, inget dygnet-runt dagsljus, enbart fattigdom och misär - precis som i "How is your fish today?". En vän till henne, Hui Rao, skriver på ett manus som handlar om en manusförfattare som drömmer sig bort till... just det, byn Mohe i norra Kina. De filmar Hui Raos manus, med honom själv i huvudrollen, och mixar ihop dokumentären med fiktionen!

Slutresultatet är något haltande, ihopslagningen har inte funkat helt smärtfritt. Men det är ett jämrans intressant försök till något helt nytt. Initialt var det en trea i betyg som gällde, men filmen har legat och gnagt i bakhuvudet de senaste dagarna, och det måste ju betyda någonting? En fyra blir det, ty det här är en film varje cineast borde se.

© Christer Johansson
2007-02-05Originaltitel: Jin tian de yu zen me yang?
Kina/Storbrittanien, 2006
Regi: Xiaolu Guo
Med: Xiaolu Guo, Ning Hao, Hui Rao, Zijiang Yang

Genre: Dokumentär, Drama
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |