Pao's Story (2006)

Smärtsamt vackert

5 russin

"Pao's Story" berättar föga överraskande historien om Pao. Hon bor tillsammans med mor, far och bror i en bergsby i norra Vietnam. När hon en dag kommer hem från marknaden är modern försvunnen, snart visar det sig att hon med största sannolikhet dränkt sig i floden. Fadern förgör sin smärta med ett dagligt intag av alkohol, och snart finner Pao situationen ohållbar. Hon ger sig av på jakt efter den enda som hon vet kan reda ut situationen och rädda fadern från att supa ihjäl sig.

Vi får sedermera följa Paos resa, kombinerat med en lång återblick på familjens liv. Framförallt är det modern som står i fokus. Det visar sig att Paos föräldrar inte kunde få barn, hårda bud i en kultur där en son som kan driva vidare verksamheten är A och O.

Paos far tar en dag med sig en kvinna till hemmet, en kvinna som har som enda uppgift att föda fram ättlingar. Paos mor protesterar inte, men givetvis bär hon innerst inne på stort agg mot hela situationen. Efter ett tag föds Pao, men det var ju en son som behövdes. På andra försöket ploppar den efterlängtade arvingen fram. Kvinnan som är Paos riktiga mor försvinner från hemmet, men gör sporadiska besök då och då.

Mer än så här känns inte vettigt att förtälja. Det handlar om uppoffringar, både från mödrars och döttrars sida, uppoffringar som görs i hoppet om att motparten ska få ett så bra liv som möjligt. Fotot är otroligt, tempot suggestivt och berättelsen hjärtskärande. Fantastisk originalmusik får mig att vilja köpa soundtracket. Based on a true story. Allt klaffar.

Poesi!

© Christer Johansson
2007-02-06Originaltitel: Chuyen cua Pao
Vietnam, 2006
Regi: Quang Hai Ngo
Med: Do Thi Hai Yen, Hoa Thuy Do, Thanh Kha Ly, Nhu Quynh Nguye

Genre: Drama
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |