Ghost of Valentine (2006)

Ja, vad säger man?

2 russin

Förväntningar. Ibland har man verkligen inte en aning om vad som borde komma och hur de som gjort filmen egentligen tänkt sig att man ska reagera på den.

"Ghost of Valentine” är en absurd och tragikomisk skräckhistoria med en del fantasifulla foster (nästan bokstavligt) i farten. Är den bra? Jag kan inte riktigt beskriva den i sådana termer. Men jag hade oväntat roligt flera gånger, tvingade mig igenom transportsträckor andra tillfällen och och gillade åtminstone delar av designen och den kakofoniska karaktären på alltihop. Den hänger nog inte riktigt ihop, men var det ens tanken?

En ung sjuksyrra får jobb på ett nedgånget hospital, men misstänker snabbt att hon förhäxats av ett spöke, en typ av osalig ande som visar sig nattetid i form av ett flygande huvud med vidhängande inälvor, åtföljt av ett rött sken. Mums! Underliga saker sker. En lätt handikappad assistent råkar ut för en olycka och förlamas, medan direktören, en tvetydig herre, ständigt får allergiska utslag av rosor som en liten flicka försöker sälja i de dystra korridorerna. Kufiska nattvakter och städare jagar eller jagas av spöket och allt är omväxlande allmän kalabalik - eller ljuv mystik.

Övergångar till svartvitt bryter av, inte minst i tillbakablickar på något som hände på samma plats 60 år tidigare. Reinkarnation? Öde? Frågorna hopar sig. Är det här ett sammelsurium av klichéer eller en skönt genrebrytande vansinnesfärd? Jag kommer troligen aldrig att kunna skaffa mig en klar och entydig uppfattning om den här filmen. Men sjuksköterskan i huvudrollen är rätt snygg och verkar bära på en tragisk hemlighet, liksom den näpna blomkrängartösen. Skratten blir jag aldrig säker på om de är avsiktligt framkallade av filmarna eller beror på min vantolkning. Ibland får man bara erkänna sig vara ute på hal is och att man om inte annat blivit en erfarenhet rikare. Något slags erfarenhet. ”Ghost of Valentine" är för virrig för att riktigt kunna rekommenderas, men för schkruvad för att avfärda helt. Intressant...

© Johan Lindahl
2007-02-13

Originaltitel: Krasue Valentine
Thailand, 2006
Regi: Yuthlert Sippapak
Med: Ploy Jindachote, Viyada Umarin, Kowit Wattanakul, Pitisak Yaowananon

Genre: Komedi, Skräck
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |