Beauty in Trouble (2006)

Slätstruket men bra

3 russin

Marcela och Jarda lever i misär efter en översvämning i Prag. Oförsäkrad egendom och avsaknad av jobb gör att Jarda kör igång en bilstöldsliga för att få lite käk på bordet. Förhållandet är i gungning och när Jarda åker fast bestämmer sig Marcela för att lämna honom. Med sina barn flyttar hon in hos sin mor. Livet är helt enkelt inget vidare, och blir inte bättre av att farbror Richie, moderns make, gör allt för att bli av med nykomlingarna från lägenheten.

Marcela får dock oväntad hjälp från den välbärgade Evzen, som förmodligen är den snällaste som framställts på vita duken de senaste tio åren. Evzens Volvo var den sista bil Marcelas man stal innan han blev gripen, han inser att här är en kvinna i behov av hjälp och erbjuder både kosing och lägenhet, utan några snuskiga baktankar. Det ena leder till det andra och snart är det resor till den italienska vingården som står på dagsschemat istället för att laga mat till sluskig kriminell make.

Det är en charmig historia som Hrebejk fått ihop, men det saknas någonting. Mer motgång, mer humor, eller varför inte både och? Marcelas liv på filmduken går från dåligt till lysande, med en endaste rejäl dipp. Inget fel i det, men då borde ju de humoristiska inslagen vara desto fler. Slutresultatet blir ett slätstruket drama där man ler lite grann då och då, intet mer än så. Farbror Richies små försök att driva familjen ur huset är dock väldigt roliga, dessutom är han en klurig karaktär som är omöjlig att få kläm på - är han snuskfarbror eller bara surfarbror? Och som sagt, en snällare och trevligare snubbe än Evzen har jag banne mig aldrig sett på film!

© Christer Johansson
2007-02-02Originaltitel: Kráska v nesnázích
Tjeckien, 2006
Regi: Jan Hrebejk
Med: Anna Geislerová, Roman Luknár, Jana Brejchová, Jirí Schmitzer

Genre: Drama, Komedi
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |