Rooms for tourists (2005)

Argentinsk slasher

3 russin

Fem, för varandra okända, storstadsbrudar blir strandsatta i en liten byhåla långt ute på den argentinska landsbyggden. De har alla missat tåget till Trinidad och får erbjudande om rum och mat för natten i väntan på morgondagens tågförbindelse. Givetvis nappar de på erbjudandet, och givetvis borde de inte gjort det. Elektriciteten bryts på kvällen och en psykopat iförd vit huvudstrumpa börjar slakta en efter en i det gallerförsedda och låsta huset.

Laguppställningen hos tjejerna är följande: den halvblåsta blondinen, den intelligenta bokmalen, den alternativa rockern, den hyfsat normala samt den psykotiska bruden som drömmer blodiga mardrömmar. Vi har setta alla dessa typer förr i skräckfilmer, men Rooms for tourists lyckas faktiskt överraska, det är aldrig riktigt självklart vem av tjejerna som ska klara sig ända till slutet av filmen.

"Rooms for tourists" är en argentinsk lågbudgetproduktion, filmad i svartvitt. Detta format känns enbart som ett plus i kanten, ty mången är de blodiga och osmakliga scenerna — dessa hade riskerat bli fåniga och tramsiga om teaterblodet hade strömmat rött från ögon, magar och lemmar. Bogliano har överlag lyckats få till en otäck krypande obehagskänsla, men ibland slår budgeten igenom. Musik som plötsligt består av synthigt lama plastfioler, repliker som känns totalt icke vettiga, det verkar vara dagsljus utanför trots att allt utspelar sig mitt i natten. Eftersom elen har gått är det väldigt, för att inte säga extremt, mörkt genom större delen av filmen, vilket blir lite tjatigt i långa loppet.

Hursomhelst, överlag gör "Rooms for tourists" ett hyfsat jobb. Den är läbbig och slashig, och det var jämrans klurigt att luska ut vem eller vad som ligger bakom kroppsstyckningarna. När vi väl serveras lösningen (se spoilern, om du inte ska se filmen) så blir dock känslorna tudelade, vad är det för budskap som skeppas ut här egentligen? Men tre russin är den alltjämt värd.

© Christer Johansson
2007-01-31Originaltitel: Habitaciones para turistas
Argentina, 2005
Regi: Adrián García Bogliano
Med: Jimena Krouco, Elean Siritto, Mariela Muica, Brenda Vera, Victoria Witemburg

Genre: Skräck
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |