Tenacious D - världens bästa rockband (2006)

Inte världens roligaste film

2 russin

Hmm, det bär mig emot att säga det men inte ens jag, som skrattat mig igenom Tribute-skivan hundra gånger och delar duons metal-nostalgi (om än med andra favoritband), har mer än lagom kul åt det här.

Det finns, utöver en skön skiva, en HBO-serie om den osannolika rockduon "Tenacious D" bestående av Jack Black och Kyle Gass. Några återkommande inslag från dessa (cock pushups) och hänvisningar till största hitten ("Tribute [To the greatest song in the world]") har nästan motsatt effekt här, när man påminns om hur kul man kan ha i "D":s sällskap. Lika kul blir det inte riktigt när de powerglidar in på vita duken.

Det börjar dock med en ganska pigg prolog där JB:s barndom som hårdrockande grabb i fridsam familj presenteras i musikalform med bland andra Meatloaf i rollerna. Det fortsätter också ganska skojsamt när Jack ger sig av till Kalifornien för att hitta sol, framgång och inspiration. Den rundlagde Kyle Gass som lirar gitarr vid stranden blir strax hans idol och nästan lika strax hans rumskompis och mentor. Att de är menade att starta ett band ihop är så uppenbart att konstellationen till och med står pall för några besvikelser och barnsliga gräl.

Originaltitelns "pick of destiny" visar sig vara ett plektrum gjort från Satans egna hörntand. De rockande bohemerna ger sig av för att stjäla det och därmed sätta fart på karriären.

Det tråkiga med filmen är att den tyvärr inte är sådär otroligt rolig. En passage där en svamphög Jack hallucinerar om att vara Bigfoots son pågår i vad som känns som evighet och antalet scener ämnade att få Cheech and Chong att verka drogkonservativa är nästan tröttsamt högt. Dave Grohl och Tim Robbins i varsina småviktiga roller lyckas inte heller höja den här ganska halvhjärtat hopmeckade filmen till några nya höjder. En film där den roligaste repliken är "use the cock" har kort sagt en del problem.

Jack Black sjunger ändå som en kung och Kyle Gass trakterar guran (den akustiska) med finess och ibland svänger det rätt fint om "Tenacious D". Och tur är väl det, så får jag avsluta denna ljumma recension i ett någorlunda välvilligt tonfall.

© Anders Lindahl
2007-02-25

© 2006 New Line Cinema

Originaltitel: Tenacious D in the Pick of Destiny
USA, 2006
Regi: Liam Lynch
Med: Jack Black, Kyle Gass, Jason Reed, Ronnie James Dio m.fl

Genre: Komedi, Musikal
Svensk biopremiär: 2007-02-16
Hemmabio: 2007-05-23

Relaterat ur russinbloggen
2003-02-17: Äntligen en film om Tenacious D     

Dela |