The Queen (2006)

Inte så bra som alla tycks tycka!

3 russin

Okej, vi kan storyn vid det här laget. Diana och Dodi Al-Fayed dog i en bilkrasch (orsakad av galna jagandes paparazzis) i Paris trettioförsta augusti 1997. Runt om i världen hedrade man tio-årsdagen av denna händelse tidigare i år, det har snackats om helgonförklaring av Diana för allt gott hon gjorde för bl a AIDS-sjuka. Oavsett vad man har för åsikt om Diana var det en hemsk olycka som belyste problematiken med paparazzis och mänsklighetens intresse av kändisars privatliv.

"The Queen" tar upp lurifaxandet bakom kulisserna kring denna händelse. Tony Blairs Labourparti har precis vunnit valet och avsatt Johan Majors Tories från makten. När Dianas död proklameras ut håller Tony ett väldisponerat tal där han hyllar hennes insatser för de svagare människorna. Från kungahuset hörs först ingenting, sedan ingenting och slutligen ingenting alls. Folket rasar mot drottningen och kräver ett utlåtande. Tony Blair blir en slags medlare mellan folket och kungahuset. Kommer drottningen hala flaggan på halv stång?

"The Queen" har hyllats till förbannelse av en mer eller mindre enad presskår. Så jäkla bra är den inte. Hade det inte varit för att "based on a true story" ligger och lurar i bakgrunden hade det hela varit rätt så ointressant. Men hur sann är storyn vi blir serverade? Tony Blair framställs som en superhjälte som vill alla väl, drottning Elizabeth är en halvt om halvt hjärtlös person med ett gott hjärta dunkandes någonstans långt inne i mörkret. Jag har svårt att köpa hela konceptet med hull och hår.

Jag kan instämma i hyllningarna av Helen Mirren. Michael Sheen är otroligt lik Blair till utseendet ibland. Men till syvende og sidst är det här en rätt så medioker rulle. Intressant, men inte speciellt mycket mer.

© Christer Johansson
2007-10-11

Foto: Laurie Sparham

Originaltitel: The Queen
Storbritannien, 2006
Regi: Stephen Frears
Med: James Cromwell, Helen Mirren, Alex Jennings, Helen McCrory, Michael Sheen m.fl.

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2007-02-02     

Dela |