Se upp för dårarna (2007)

En dåres klagovisa

2 russin

Förseningar i schemat skapar en viss irritation på Draken före visningen. Efter att Helena Bergström med följe själva introducerat denna hennes debut som regissör höjs stämningen märkbart. Bergström minns hur hon togs på sängen av mottagandet för ”Änglagård” på festivalen då, för ganska många år sedan.
- Jag hoppas komma i närheten av den upplevelsen ikväll.
Hon öser beröm över sina skådespelare och kanske särskilt väninnan Denize Karabuda som skrivit manus.
- Film är ett lagarbete och fy fan vad de har hjälpt mig!
Knappt två timmar senare får filmen stormande applåder, nästintill stående ovationer från publiken. Jag hör kommentarer i bänkraderna som 'man blir ju glad' och 'så många träffsäkra kommentarer'. Själv tar jag nu min konstitutionella frihet i hågen och agerar bägsmolkare.

Helena Bergström har sagt sig vilja göra en sådan film hon själv skulle vilja se en regnig lördag, och många är uppenbart överens med henne om hur en sådan film ska se ut. Inte jag, inte den här lördagen i alla fall. Framförallt undrar jag vad exakt det är hon varit ute efter att åskådliggöra. Första halvtimmen är nästan olidligt flåshurtig, med ojämna insatser över hela linjen, där nästan samtliga aktörer lagt ribban några grader över gränsen till överspel. Det är något med läppsynkningen som stör också. Jag menar, rörelserna verkar stämma, men det är som om de flesta dialoger dubbats om i en studio där ingen är riktigt säker på att de 'gått fram' utan höjer rösten någon decibel för att verkligen fastna på bandet, som om de kommunicerade via en telefonledning av äldre modell. Filmen växer i alla fall mätbart efter en stund, innan den störtdyker, för att sedan räta upp sig tillräckligt för att inte fullständigt kraschlanda.

Två tjejer krockar - bokstavligen - på väg till ansökningen hos polishögskolan. Elin (Rakel Wärmländer) är en impulsiv ung dam, dotter till en rikskänd och tämligen dryg professor i kriminologi (Dan Ekborg, inställd på något slags knarrigt "Jönssonligan"-läge). Hon vill inte gärna dra växlar på sitt efternamn, men det är nästan omöjligt att undvika, visar det sig vid intagningen. Hennes pojkvän är också 'alldeles för präktig', klagar hon och kan inte låta bli att spana på snygga instruktörer under fysikpassen. Nyvunna väninnan Yasmin (Nina Zanjani) kommer från Turkiet, där hennes far (Korhan Abay, tydligen ”underhållningsikon” i Turkiet) var en aktad thoraxkirurg. Nu kör han tunnelbana och filmens titel kommer av hans bristande uttal när han uppmanar passagerarna att inte fastna i de automatiska dörrarna. Yasmin är självständig, med ett lättvindigt uttryck 'försvenskad' - känns det igen? - och anklagar farsan för att ha fastnat i bitterhet. Modern har också tröttnat och lämnat honom för en annan man. Och mycket av Yasmins tid går åt till att fostra den betydligt yngre systern.

Hälften melodrama och hälften komisk avspänning, ofta ansträngt flamsig sådan - så känns filmen för mig alltför ofta för att jag inte ska bli irriterad. Bjuder det här verkligen på några nya insikter eller har i själva verket Bergström & Karabuda gett sig den på att dammsuga upp alla klichéer om kulturmöten i Sverige de kunnat hitta? Här finns bara några få fullträffar mitt i bråten. ”Se upp för dårarna” verkar imitera andras uttryck av genuina intryck och leverera dem med ett dansbands känsla för dynamik. Yasmin får under intagningsproven frågan om hon i första hand ser sig själv som kvinna eller invandrare och det är uppenbart att vi ska småle åt den obsolete gubbens taffliga tolkning av verkligheten, som en värdig representant för det stelbenta myndighetssverige. Men hallå? Filmen trumpetar ju formligen ut hur mycket just kvinnor och invandrare har att tillföra dessa traditionellt manliga bastioner - och det har de säkert. Men även jag, som sett ytterst få svenska filmer de senaste tre-fyra åren, har svårt att se något nytt här som inte redan sagts bättre om 'det nya Sverige' i andra svenska filmer.

Och när de här två damerna befinner sig på skolan får jag inte ens "Cagney & Lacey”-vibbar (vilket skulle ha varit hedersamt i jämförelse) utan jag tänker på den tama actionkomedin "Feds” med Rebecca DeMornay. När de ger sig på att leka amatördetektiver kapitulerar filmen totalt inför något behov av publikfrieri som gränsar till rent förakt. Där överväger jag att låta betyget stanna vid ett enda russin. Men det finns några ljuspunkter, framförallt i mötena mellan Yasmin och hennes familj. Drabbningarna med den näsvisa lillasyrran (som spelas av någon vars namn jag inte lärt mig än, men kan vara en svensk Abigail Breslin på tillväxt) är faktiskt lite roliga. Och den skadade relationen mellan föräldrarna väcker också intresse.

När Elin å sin sida kämpar med sina ständiga impulser och vad ärlighet egentligen betyder i ett förhållande, då ökar pulsen. Men i stort har jag svårt med hennes karaktär. Hon beter sig väldigt ofta inte som en kvinna kring de 20 utan som en 14-åring. HUR skulle hon komma igenom gallringen till en polisutbildning om det inte vore för... nepotism? Och där kanske filmen ofrivilligt säger mer än den skulle vilja om kontakternas betydelse i svenskt utbildningsväsende.

Och alla dessa anmärkningar beror på att jag uppfattar det som om det är tanken att vi ska kunna tro på det här, på något sätt, någonstans, någon dag... Det kanske inte alls är poängen, men då kunde jag önska att Bergström & Co markerat tydligare vad de egentligen ville. Att gå från statusen som en av sitt lands två-tre bästa nu levande skådespelerskor till att regissera med sinne för nyanser vid första försöket är inte självklart. Kärnan i det här är kanske trots allt vänskapen mellan kvinnor och då finns det en stor andel av befolkningen som klarar av att tränga in i detta mysterium bättre än vad jag gör. Kalla mig surkart eller rönnbärsterrorist, men jag hade faktiskt hoppats på någonting mognare.

© Johan Lindahl
2007-01-28



Originaltitel: Se upp för dårarna
Sverige, 2007
Regi: Helena Bergström
Med: Rakel Wärmländer, Nina Zanjani, Korhan Abay, Zinat Pirzadeh, Dan Ekborg

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2007-02-16
Teman: GFF2007 Skådespelare regidebuterar


Ingår i följande teman


GFF2007

Skådespelare regidebuterar





     

Dela |