Fast Food Nation (2006)

Tänkvärt men ofärdigt

3 russin

... och så tar vi en hamburgare på det här. Det gjorde jag faktiskt, självdestruktiv som jag är. Men köttet på svenska kedjor kommer väl ändå från Sverige? Och här skulle det väl aldrig gå till som i underutvecklade stater som...USA? Va?

Vet inte varför, men jag hade väntat mig något mer farsartat satiriskt, explosivt provocerande som "Super Size Me”. Av Richard Linklater kan man i och för sig förvänta sig nästan vad som helst. "Slacker", Before Sunset" och "School of Rock" är ett axplock som inte direkt visar på en konsekvent linje. Men det är rätt spännande att följa den. ”Fast Food Nation" är mest av allt en melankolisk betraktelse över människan som kugge i ett hjul som aldrig slutar snurra. Och det är inte lätt att välta systemet över ända. Kan aktivism löna sig? Filmen lämnar över frågan till oss med pannan i djupa rynkor.

Filmen spänner kanske över mer än den klarar av egentligen. Fokuseringen, alltså bristen på just det, blir en akilleshäl. Vissa personer introduceras tidigt och hänger med regelbundet en stund innan de bara verkar försvinna. Och kollage-metodiken, att följa flera olika trådar och individer, fungerar mer effektivt och får mer emotionell resonans i filmer som "Traffic”, "Syriana" och "Babel". Rytmen är ganska maklig, innan några chockeffekter och dramatiska vändpunkter skruvar upp temperaturen ganska sent. Är det här tänkt i första hand som ett drama, som en programförklaring eller kvasidokumentär? Något i den ger ett stressat intryck, trots det låga tempot. Idén verkade bra, budskapet är av den sort som tänkande medborgare inte gärna kan avfärda, men var tanken färdigtänkt innan inspelningen drog igång?

Nu finns det mycket att gilla ändå, faktiskt. Filmen har en bredd, är inte simpelt enögd och framförallt på slutet finns en del scener som verkligen känns...i tarmen, eller var de nu tar hårdast. Men om den långvariga effekten är jag mer skeptisk. ”Fast Food Nation” slår inte så hårt som den borde, trots underförstådd kritik mot exempelvis amerikanska regeringens Patriot Act, utnyttjandet av billig arbetskraft och så vidare.

Vilka handlar det om då, främst? En vicepresident (Greg Kinnear) på marknadsavdelningen hos hamburgerkedjan Mickey's som redovisar sina bästa siffror någonsin, skickas iväg för att kolla kvaliteten på köttet efter elaka rykten om att det kan innehålla spår av - gödsel. Han misstänker mycket riktigt att chefen på plats inte visar honom hela sanningen och forskar vidare genom alla kanaler han kan komma på. Men hans klarsynta rättrådighet kompliceras i mötet med nyckelpersoner i processen, som en luttrad liaison (Bruce Willis). Dags att vakna upp, tycker han. Lite skit i maten får man räkna med - vad är det mot trafikdöden?

Mexikanska immigranter anlitas under tiden för att utföra det hårda jobbet; slakta, stycka, sortera och städa upp i centralen för köttproduktion. Här ryktas det om regelbundna olyckor och en förman på fabriken drar fördelar av att ha kvinnliga anställda som är beroende av hans välvilja. Catalina Sandino Moreno (från ”Maria Full of Grace") är den vi främst lär känna av dem. Och en ung expedit (Ashley Johnson) på en av Mickey's restauranger börjar undra om det här är rätt ställe att finansiera sina studier på. Hennes farbror (Ethan Hawke), som inte direkt satsat på det småborgerliga livet, hälsar på och påminner henne om att 'revolution, det ska man göra när man är ung'. Så, ett visst vägval verkar vara av nöden tvunget.

Fler kända skådespelarna syns i mindre biroller. Förutom Willis och Hawke bör väl nämnas Kris Kristofferson, Patricia Arquette och Luis Guzmán. Och så unge talangen Paul Dano, som redan spelat mot Kinnear en gång tidigare i år, då som den olycklige sonen i "Little Miss Sunshine". "Fast Food Nation" är heller ingen solskenshistoria och här får vi inte många chanser att skratta med de olycksdrabbade för att lätta på trycket.

Känslan i stort liknar den efter "Syriana". Vi är alla en del av problemet och alla förändringar kräver tid och en målmedvetenhet som de flesta kanske inte har. Frågan är om vi är beredda att betala priset. Lite synd är det då att filmen själv doftar en aning av beställningsjobb och bristande koncentration.

© Johan Lindahl
2007-01-28Originaltitel: Fast Food Nation
USA/Storbritannien, 2006
Regi: Richard Linklater
Med: Greg Kinnear, Catalina Sandino Moreno, Ana Claudia Talancón, Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ashley Johnson

Genre: Drama
Teman: GFF2007


Ingår i följande teman


GFF2007

     

Dela |