Countdown (2004)

Action eller propaganda?

2 russin

Ryska actionthrillers ser man ju inte så mycket av på våra breddgrader. Här finns dock både budget och actionkunnande nog för att en lansering utomsocknes ska vara tänkbar. Och "Countdown" smäller rätt fint.

"Felen" finns där. Ständig stämningsmusik har ibland motsatt verkan, och här blir det lite för mycket av dova slingor i bakgrunden som ska låta oss veta att det är stora saker i görningen, men riktigt fånigt blir det aldrig. Karaktärerna är endimensionella men inte helt ointressanta. Dessutom finns det lite humor och några bedårande vackra landskap att titta på.

Starten är dock huvudsakligen förvirrande med en veritabel kavalkad av inblandade. En rysk major på onåd, en amerikansk journalist i Moskva (Louise Lombard, från C.S.I.), tjetjenska terrorister och även arabiska sådana. En läromästare med Usama-skägg i ett ökentält smider ränker som hans lydiga lärjungar ska förverkliga. Några lyxlirare i ett ensligt beläget privatpalats verkar ha ett finger med i spelet. Vem är ondast? Kan ens de med terrorplaner i sikte lita på varandra? Och när, ungefär, ska man känna att man är "med" i handlingen?

Efter ungefär en halvtimme, är svaret. Cirkusen i Moskva, full av söta barn, intas av beväpnade män som hotar att spränga hela alltet. Beslan hägrar förstås i minnet och frågan är om vi får ett lyckligt slut den här gången. Anmärkningsvärt nog hade filmen premiär bara några månader efter det verkliga gisslandramat, kanske en ren tillfällighet?

Hur som helst. Vår major smyger sig in som den värsta McClane och börjar röja bland buset, och plötsligt är det rätt spännande och kompetent. Dubbelspel de dumma emellan höjer insatserna och när en smutsig bomb och ett flygplan kastas in i leken är det upplagt för en riktig, svettig actionfinal, med både tekniknörderi och hårda fajter.

När filmen knasar ur och håller sig till ren action, som när ett militärfordon röjer fram längs Moskvas gator eller under en kaotisk flygplanslandning (inget CGI-fusk här inte), är den respektingivande och rätt häftig. Mot slutet avlöser kriserna varandra och upplägget är charmerande bekant, där man och kvinna tillsammans försöker först rädda, tja inte hela världen men en rejäl bit, och om möjligt sina egna liv. Det är en väldigt traditionell film i genren, men det är samtidigt intressant att se hur ryssarna hanterar sina egna spöken.

"Countdown" lämnar samtidigt en konstig bismak efter sig. Verkliga händelser, inte bara Beslan, vävs ihop med teorier och fiktion på ett ganska förrädiskt vis. En mästrande och samtidigt lite svårtolkad sluttext förstärker känslan av att man sett något som ryska staten gärna sponsrat. Upproriska tjetjener är inte fullt så jävulusiska som islamistiska terrorister, predikar filmen och sträcker i form av en god tjetjen ut en hand till den upproriska delstaten (som än så länge bara erkänts av talibanerna, festligt nog). "Countdown" är inte ute efter att skapa några nya vänner bland muslimer, verkar det som, utan propagerar för den inhemska (i vissa fall motvilligt inhemska) befolkningen.

Sedan är det lite sisådär med skådespeleriet och replikerna ibland, så det är inte bara etiska invändningar som berövar filmen möjligheten att föräras trenne russin.

Om man är lite vaksam som tittare mot den underliggande och väldigt förenklade dialog som filmen för med en kan man ändå ha det rätt kul åt "Countdown".

© Anders Lindahl
2007-01-20


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Noble Entertainments utgåva (release 2007-01-17) bjuder tyvärr inte på något extramaterial, så jag får ta upp det negativa istället.

Vid textningen har någon glömt att ta med textskyltarna som förklarar var vi är rent geografiskt, så lite kunskaper i kyrilliska alfabetet kan vara till hjälp.

Bilden är fin, dock.
Originaltitel: Lichnyy nomer
Ryssland, 2004
Regi: Yevgeni Lavrentyev
Med: Aleksei Makarov, Louise Lombard, Yegor Pozenko, Yuri Tsurilo

Genre: Action
Hemmabio: 2007-01-17     

Dela |