Final destination (2000)

Ironiska kids lurar döden

2 russin

När ska vi slippa utstå filmer som fortsätter vandra i "Screams" fotspår? Jomenvisst, kära filmentusiaster, vi bjuds än en gång på ett försök till nån form av ironisk skräckkomedi, som tar i från tårna för att verka intelligent.

Inledningsvis verkar filmen riktigt lovande. En skolklass ska iväg till Frankrike på skolresa. En av eleverna slumrar till på planet innan take-off, och får en vision av hur planet exploderar strax efter start. Han grips av panik, rusar ut ur planet, och givetvis lyckas han få med sig den snygga lärarinnan, samt några av sina klasskamrater. Det hela verkar ju lösa sig på ett fint vis, men det visar sig att gruppen av överlevande omgående börjar decimeras, en efter en dör under mystiska omständigheter. Man kanske inte kan lura döden när denne väl bestämt sig för att göra ett hembesök?

Det är inte en helidiotisk historia som målas upp, jag kan till och med dristas till att säga: "Bra story, vid min själ". Tråkigt då att utförandet är så hysteriskt taffligt. Skådespelarinsatserna är enbart patetiska, och den där generation X humorn, "här-tar-vi-minsann-oss-själva-inte-på-allvar", tar udden av hela konceptet. Leta man efter luckor i manuset kan man dock har rätt så skoj, de finns i överflöd.

Nej, det är dags att begrava den genren, gärna några tusen meter under jord. Tre torftiga russin för grundhistorien, minus ett för idiot-utförandet. Det här vill vi glömma snarast möjligt.

© Christer Johansson
2001-01-21Originaltitel: Final destination
USA, 2000
Regi: James Wong
Med: Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, Kristen Cloke

Genre: Skräck, Komedi, Thriller     

Dela |