Octopussy (1983)

Fabergéeägget är löst!

3 russin

Tant M nämner i nya "Casino Royale" att hon saknar det kalla kriget. Världens möjliga kärnvapenframkallade undergång åsido håller man med lite när man påminns om den enklare värld vi nu så sakteliga nästan håller på att glömma. I alla fall i filmens värld var konflikten mellan öst och väst bra mycket mysigare än vår tids ständiga spöke: terroristceller. När avspänning blev ordet för dagen fick man dock tänka till lite för att fortfarande kunna utnyttja hotbilden från den röda faran men ändå tillåta sig tanken att "ryssarna också älskar sina barn", som Sting skaldade.

Ryske General Gogol (Gotell), känd från ett par tidigare filmer i serien, representerar förnuftet som här antas vara regeln på andra sidan järnridån, men man ska inte underskatta initiativförmågan hos dem som är ute efter att åter polarisera och kanske till och med hetta till konflikten på allvar. General Orlov (Berkoff) vill dra nytta av östs militära övertag i vanliga trupper längs ridån och med hjälp av en djävulsk plan tvinga väst att montera ner det nukleära esset i rockärmen. Berkoff skulle sedan typecastas ett tag som usel skurk och dyka upp i både "Snuten i Hollywood" och "Rambo II" de följande två åren.

Fröken Octopussy (Maud Adams) känner inte till hela planen. Med sitt akrobatiska systerskap av babes - prydda av tatueringar föreställande hennes giftiga husdjur - pysslar hon mest med juvelsmuggling men blir via den samvetslöse livsnjutaren Kamal Khan (Jordan) lejd att hjälpa till. Vilken sida ska hon välja när alla korten hamnar på bordet och när allas vår James Bond fått tillfälle att slå på charmen? Adams är inte enda svenskan i filmen. Kristina Wayborn får också bju på ögonfägnad i närmast formgjutna klänningar och även imponera med en härlig exit från en balkong där hon snurrar ner med hjälp av sin sari och landar med total kontroll och ännu lite mindre kläder på sig.

Roger Moore hann liksom Connery bli lite till åren kommen innan han byttes ut, men fungerar fortfarande bra här. I de ofta fåniga men ofta roliga skämten är han som bäst och bidrar till att göra "Octopussy" till en väldigt mysig och underhållande film. Moore var väl också den mest bildade Bond som gärna brast ut i en föreläsning om han antogs sväva i okunskap om ett ämne. Om man ska blanda in Craigs tolkning i det hela och göra en slags personlighetsutvärdering så har 007 här också, kanske med ålderns rätt, blivit lite snällare. Faktum är att mången hejduk blott knockas istället för dödas och den beskaste medicinen sparas till de hårdaste skurkarna. Till den kategorin hör långe sihken (?) Gobinda och ett par knivkastande tvillingar.

Med mysiga miljöer (mycket Indien), stulna Fabergée-ägg, lite spel och dobbel ("It's not really in the wrist, you know" påpekar Bond när han lånat sin motståndares fusktärningar) och en hel del skön action är "Octopussy" en trevlig mellanbra Bond och ett exempel på en lite mer lättsam 007.

© Anders Lindahl
2006-12-10

Octopussy, Credits MGM

Originaltitel: Octopussy
Storbritannien / USA, 1983
Regi: John Glen
Med: Roger Moore, Maud Adams, Steven Berkoff, Kristina Wayborn, Louis Jordan, Kabir Bedi, m fl.

Genre: Action, Äventyr
Teman: James Bond


Ingår i följande teman


James Bond

     

Dela |